Korkedvezményes nyugdíjba készül? Nem árt belehúzni, júliustól nehezebben lesz elérhető

Korkedvezményes nyugdíjba készül? Nem árt belehúzni, júliustól nehezebben lesz elérhető

Ha azon gondolkodik, hogy 40 ledolgozott év után korkedvezményes nyugdíjba megy, netán már csak 1-2 éve van hátra a nyugdíjkorhatárig, nem árt, ha gyorsan dönt. Júliustól ugyanis sokak számára elérhetetlenné válik az idő előtt nyugdíjazás.

Ahhoz ugyanis, hogy valaki jogosult legyen rá, az kell, hogy a kérvényezés dátumának napján nyugdíjának kiszámolt összege magasabb legyen, mint az egy felnőtt személyre számított létminimum 1,6-szorosa.

Feltétel még a legalább 15 ledolgozott év és a rendes nyugdíjkorhatárig hátralévő legfeljebb 2 év. Ha 40 ledolgozott év után szeretné kérni a nyugdíjazását, a korhatár nem érvényes.

Viszont mindkét esetben feltétel, hogy el kell érni a minimálnyugdíj összegét, ami jelenleg 375,10 euró. De csak június végéig!

Hírdetés

Változik ugyanis a létminimum összege, ami hatással van a korkedvezményes nyugdíj minimális összegére is. Júliustól az egy felnőtt személyre kiszámított létminimum 268,88  euró lesz, a jelenlegi 234,42  euró helyett.

Júliustól tehát az lesz jogosult korkedvezményes nyugdíjra, akinek a kiszámított nyugdíja legalább 430,30 euróra jön ki havonta.

Ha ez összeg kevesebbre jön ki, a kérelmezőnek nem ítélik meg a korkedvezményes nyugdíjat, nem lesz rá jogosult.

Vagyis, ha a Szociális Biztosító 400 eurós nyugdíjat számol ki, június végéig megítéli a korkedvezményes nyugdíjat, mert annak minimális összege jelenleg még 375,10 euró. Július 1-je után viszont már nem, mivel a kiszámolt összeg nem haladja meg a korkedvezményes nyugdíj minimális összegét, vagyis a 430,30 eurót.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »