Kórházakat bombáznak Szíriában

Az utóbbi tíz napban legalább tíz kórházat ért támadás Szíriában a fokozódó harcok miatt, így több ezer ember maradt orvosi ellátás nélkül – közölte csütörtökön a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságára (ICRC) hivatkozva az MTI. A közlemény szerint az utóbbi napokban történt erőszakos cselekmények a legvéresebbek, mióta tavaly decemberben az orosz légierő támogatta szíriai kormányerők visszafoglalták Aleppó városát szíriai fegyveres csoportoktól.

Az ICRC aggodalmának adott hangot a több száz civil halálos áldozatról, valamint a lerombolt kórházakról és iskolákról szóló jelentések miatt.

Hírdetés

Marianne Gasser, az ICRC szíriai küldöttségének vezetője úgy fogalmazott, hogy a delegáció a katonai műveletek aggasztó mértékű növekedésének volt tanúja, a harcok fokozódása pedig párhuzamosan nőtt a civil veszteségekkel.

A harcok intenzitása különösen Észak-, Közép- és Kelet-Szíriában érezhető, ahol a szíriai kormányerők lázadó csoportok ellen küzdenek területek ellenőrzéséért. Az erőszaktól az úgynevezett feszültségmentesítési övezetek sem mentesek. Ezeknek a zónáknak a kijelöléséről és létrehozásáról Oroszország, Irán és Törökország a szíriai válság rendezését szolgáló asztanai béketárgyalások legutóbbi, szeptember közepi fordulóján állapodott meg.

Az ICRC továbbá közölte, hogy az észak-szíriai Rakka és a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományok környékén felállított menekülttáborokba naponta több mint ezer ember, köztük nők és gyermekek érkeznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »