Korčok pálfordulása: A sikertelen választás után a hazafiság útján kezdené a pártalapítást

Korčok pálfordulása: A sikertelen választás után a hazafiság útján kezdené a pártalapítást

Olyan gyorsan váltana ideológiai köntös a szlovák államfőválasztás vesztese, hogy az egyszerű választó beleszédül. Ivan Korčok a liberális, progresszív oldal jelöltjeként az Amerikával való jó viszony, a Brüsszelnek való megfelelés, a szuverenista, állami érdekek feladásának volt a zászlóvivője. Pozsony helyett Brüsszel, Moszkva helyett Kijev, V4 helyett Amerika. Röviden így foglalható össze az üzenetrendszere.

Meglepetésre azonban, a választási eredmények közzététele után Ivan Korčok (aki eddig az összes szlovák kormányt kiszolgálta Mečiartól Ficon, Dzurindán át Matovičig, Hegerig) gondolt egy merészet, és sutba vágta az egész eddígí érvrendszerét.

A választások éjszakáján és vasárnap délutáni értékelésében is ugyanis már arról beszélt, hogy vissza kell szerezni a nemzeti szimbólumokat, hiteles tartalommal kell megtölteni a hazafiság üzenetét és el kell venni a szlovák zászlót, melyet szerinte kisajátított magának a jelenlegi kormányoldal.

Mi van emögött?

Ivan Korčok belengette, hogy marad a pártpolitikában, és elkezdte kitűzni a támpontokat. Ezek pedig olyan támponto, melyek kevésbé veszélyeztetik a Progresszív Szlovákiát, ugyanakkor könnyebben megszólítja a lefelé tartó spirálba keveredett KDH, egykori OLaNO, SaS választóit.

Hírdetés

A Körképnek a választási kampányban Dunaszerdahelyen már sikerült sarokba szorítania a választásokon elbukott államfőjelöltet, amikor szembesítettük azzal a kérdéssel, hogy sikertelen választás esetén vajon saját pártot-e alapít.

Korčok akkor láthatóan idegessé és zavarttá vált a megjegyzésünk után, melyről az alábbi videó is tanúskodil. Alig pár órával az államfőválasztás eredményének kihirdetése után a vereségében oroszlánrészt vállalt liberális, progresszív média már el is kezdte a terep előkészítését számára.

A Korčok jövőjével kapcsolatos kérdések kimondva-kimondatlanul is a körül mozognak, hogy a rá leadott 1,25 millió szavazat (ami egyébként több, mint amennyivel legutóbb, 5 éve Zuzana Čaputová nyerni tudott) nem veszhet el. Korčok politikai szerepvállalása így egyáltalán nem meglepő. Ami furcsa, hogy az eddig atlantista, brüsszelita, liberális-progresszív ideológiát hirdető jelölt a választási eredmények megismerése után azonnal köpönyeget fordított.

Napok, hetek kérdése, hogy Ivan Korčok zászlót bont. Eddigi nyilatkozatai alapján szöges ellentétben állnak majd vállalt céljai mindazzal, amivel államfőjelöltként eddig kampányolt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »