Korčok: Nem vagyok hungarofób. Az országunk neve nem Felvidék, hanem Szlovákia

Korčok: Nem vagyok hungarofób. Az országunk neve nem Felvidék, hanem Szlovákia

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter terjedelmes facebookbejegyzésben magyarázta bizonyítványát Kövér László magyar házelnök somorjai beszéde miatti felháborodása kapcsán. A külügy csütörtökön hivatalos külügyi jegyzékben fejezte rosszallását amiatt, Kövér László felemlegette, hogy Szlovákia még mindig adós a felvidéki magyarságnak egy bocsánatkéréssel a kitelepítések és a Beneš-dekrétumok miatt.

Korčok szerint a magyar házelnök szavai nem “a jószomszédi viszonyt tükrözték”, de a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy Korčok többször tett demagóg kijelentéseket Magyarország terhére korábban.

A szlovák külügyminiszter szerint a magyar fél nem értesítette előre a látogatásról a szlovák felet, amelyet helytelenített. Ugyanakkor, mikor legutóbb magyarellenes hisztériakeltésben vállalt szerepet a szlovák külügy, akkor is azt a benyomást próbálta kelteni, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter meghívás nélkül érkezett Komárom északi részébe és találkozott Gyimesi György parlamenti képviselővel – pedig hivatalosan látogatásról volt szó, csak Korčok az utolsó pillanatban lemondta a kétoldalú találkozót.

Facebook-bejegyzésében a szlovák diplomácia vezetője azzal ével, hogy ő csak reagál az eseményekre. Kiemelte ugyanakkor, hogy

“Országunkat nem Felvidéknek nevezik. Országunk neve Szlovákia, illetve Szlovák Köztársaság. A Felvidék szó használata a magyar állami tisztviselők részéről diplomatikusan fogalmazva sem a jószomszédi viszony jele”

írta. Arra “kérte” a magyar politikusokat, hogy “ne oktassák ki Szlovákiát történelemből.

“Emlékeztetem őket, hogy minden európai nemzet szenvedett el történelmi sebeket, és amit az egyik sértésnek él meg, az a másiknak igazság, a szabadság kezdete, a szolgaság vége. Így volt ez 1918-ban is, azzal, hogy a történelem nem akkor kezdődött, épp ellenkezőleg, bizonyos tettek vezettek az akkori döntésekhez”

Hírdetés

fogalmaz Korčok. Érvelésével az a fő probléma, hogy Kövér László magyar házelnök nem Trianonról beszélt Somorján, hanem a Beneš-dekrétumokról, amelyekre a mai napig hivatkozik a szlovák állam, ha érdekei éppen úgy kívánják, és a mai napig nem kért érte bocsánatot a magyaroktól, holott hasonló gesztust a zsidókkal és a németekkel szemben hajlandó volt megtenni. Korčok azzal folytatja demagóg terelését, hogy

“vegyük észre, hogy Szlovákia nem nyit meg történelmi témákat a jövő nevében”

majd azzal folytatja, hogy a szlovák politikusok sem járnak át arról szónokolni Magyarországra, mit jelentetett az élet a szlovák nemzet számára 1918 előtt.

Bejegyzése végén pedig a szlovákiai magyar politikusoknak üzent:

“Felkérem a szlovákiai magyar politikusokat, hogy értsenek meg egy dolgot: ha elhatárolódom Budapesttől, vagy más véleményen vagyok európai kérdésekben, az nem a magyar polgártársak ellen irányul. (…) Vegyék tudomásul, hogy a külügyi és európai ügyekért felelős szlovák miniszter vagyok, és úgy fogok eljárni, ahogy szerintem az ország érdeke megkívánja egy másik ország viszonya kapcsán”

írta.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »