Körbe zárják Tajvant, iszonyatos az erődemonstráció Kína részéről, ballisztikus rakétákat lőttek ki

Körbe zárják Tajvant, iszonyatos az erődemonstráció Kína részéről, ballisztikus rakétákat lőttek ki

Hatalmas a feszültség Tajvan körül, Kína nem aprózza el: elképesztő mennyiségű katonát és haditechnikát mozgat meg egy olyan hadgyakorlat keretében, amelyet Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt valósítanak meg. Értsd: Kína számára kulcsfontosságú hogy katonai erővel nyomatékosítsa diplomáciai álláspontját, miszerint Tajvan Kína belügye. A helyzet rendkívül aggasztó, a kínai hadgyakorlat lényegében körbeöleli a szigetországot, több hadműveleti helyszín Tajvan kulcsfontosságú kikötőinél zajlik, így Tajpej azzal vádolja Pekinget, hogy kvázi blokád alá vették a kereskedelemi kijáratait.

Bár a kínaiak azt állítják, hogy “nem akarnak eszkalációt”, több helyen éleslövészetet tartanak az egységek.

Ráadásul  Liberty Times értesülései szerint pedig a csütörtök reggel megkezdett műveleteket Kína néhány órával később elkezdte kiszélesíteni, és a hadgyakorlat várható időtartamát is meghosszabbították.

A kínai Népi Felszabadító hadsereg több Dongfeng-típusú ballisztikus rakétát lőtt ki Tajvan északkeleti és délnyugati felségvizeire.

A BBC közlése szerint a Taoyuen nemzetközi repülőtér szerdán közölte, hogy 50 nemzetközi járatot törölnek a kínai hadgyakorlat miatt.

Az USA anyahajtó küld

Közép-európai idő szerint nem sokkal dél előtt az amerikaiak úgy döntöttek, hogy repülőgép-hordozó anyahajót küldenek Tajvan közelébe. A USS Ronald Reagan a Fülöp-szigetek közeléből fordult vissza Tajvan felé. A hivatalos indoklás “rutin járőrőzés”.

Délutánra pedig Washington is tévékamerák elé állt. Antony Blinek amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az SUA “minden olyan egyoldalú erőfeszítést ellenez, amely a tajvani status quo megváltoztatására irányul”. Majd nyomatékosította, hogy a Tajvani-szoros biztonsága az egész térség érdeke.

Hírdetés

Az egy másik kérdés, hogy az egész cirkusz azzal kezdődött, Nancy Pelosi amerikai házelnök a vezérkar és az amerikai elnök intése, és a kínaiak durva fenyegetőzése ellenére is hivatalos látogatást tett Tajvanon. Mivel Pelosi ma az USA harmadik embere, egy ilyen látogatásnak nagy diplomáciai jelentősége van, többek között sérti a kínaiak Egy Kína Elvét, ami kvázi nem ismeri el Tajvan függetlenségét. Megjegyezzük, ezt a status quot 25 évig az USA is betartotta, például nincs külképviselete a szigetországban.

Kockázatos cirkusz egy belpolitikai bűvészmutatványért

Megjegyezzük, ősszel az USA-ban félidős választásokat tartanak, és a demokraták esélyei katasztrofálisak, így az “demokrácia melletti kiállásról” szóló retorikai fordulatokkal díszített nemzetközi cirkusznak belpolitikai kontextusa van: elterelni a figyelmet arról, hogy a Biden-adminisztráció idején Amerika megítélése romlik, a regnáló elnök napi szinten bizonyítja alkalmatlanságát, gazdasága pedig technikai recesszióba süllyedt.

Nem tudni, hogy Washington mit forgat a fejében, de Peking igyekszik bizonyítani, hogy vele nem olyan könnyű kibabrálni, mint az oroszokkal (és az európaiakkal). Ennek hangsúlyozására Vang Jí kínai külügyminiszter a Kínai Kommunista Párt angol nyelvű lapjának, a People’s Dailynek azt nyilatkozta:

“Ezek a perverz húzássok nem változtathatnak azon a nemzetközi konszenzuson, amely szerint csak egy Kína van, és nem változtathatnak azon a történelmi trenden sem, miszerint Tajvan vissza fog térni az anyaföldhöz”

fogalmazott Vang Jí.

Nem sokkal később érkezett a hír, hogy a hadgyakorlaton kilőtt ballisztikus rakétákból öt Japán kizárólagos gazdasági övezetébe tartozó vizekbe csapódott be. Ez újabb olaj a tűzre, a Tokió már jelezte, hogy súlyos a helyzet, amely “érinti Japán nemzetbiztonságát és polgárai biztonságát is”.

Kínai hadgyakorlat: 5 ballisztikus rakéta Japán gazdasági területeire hullott

Tajvan egyébként nem ül ölbe tett kézzel, hanem saját hadgyakorlatba kezdett, katonai járművek lepték el a partvidéket, és hadihajók tartanak légvédelmi hadgyakorlatot.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »