Koránt égetni mentek a keményvonalas dán hazafiak Svédországba, de erre jöttek a dobálózó gyújtogató "fiatalok"

Koránt égetni mentek a keményvonalas dán hazafiak Svédországba, de erre jöttek a dobálózó gyújtogató "fiatalok"

Még pénteken este heves összecsapások robbantak ki a tüntetők és az ellentüntetők között Svédországban Örebro városában egy dán "szélsőjobboldali csoport" (amely egyébként egy bejegyzett, választásokon is induló politikai párt) által tervezett demonstráció miatt. A Stram Kurs (magyarul nagyjából: Keményvonalasok) tagjai azt a tervet eszelték ki, hogy nyilvánosan felgyújtanak egy példányt a Koránból, az iszlám szent irataiból. Az összecsapásban tizenkét rendőr sérült meg és négy rendőrjárműt felgyújtottak.

Svédország déli részén szombaton este folytatódtak a zavargások, annak ellenére, hogy a rendőrség megelőző intézkedésként új helyszínt ajánlott az iszlámellenes csoport tüntetésének – számolt be az AP.

Landskrona városból azután jelentettek zavargásokat, hogy a szélsőjobboldali párt demonstrációját a közeli Malmőbe helyezték át, amely mintegy negyvenöt kilométerre délre található Landskronától.

A zavargások során nagyjából száz, többségében fiatal ember köveket dobált, autókat, gumiabroncsokat és szemeteskukákat gyújtottak fel, és barikádot állítottak fel, hogy ezzel akadályozzák a forgalmat – közölte a svéd rendőrség, a randalírozó fiatalok alatt "ellentüntetőkről", de a 24 persze próbálja minél jobban összemosni a két felet, miközben jelenlegi ismereteink és a nyugati média alapján sem a dán bevándorlásellenesek kezdtek törni-zúzni. Azt is sejthetjük, Svédisztánban kikről lehet szó mint ellentüntetőkről…

Hírdetés

Landskronában szombaton késő estére enyhült a helyzet, de továbbra is feszült maradt a légkör – közölte a rendőrség. Személyi sérülés nem történt, de Rasmus Paludant, a hazafias dán párt elnökét is eltalálták egy kővel a lábán. (Paludannak egyébként az apja svéd, és őmaga kettős állampolgár.)

Jellemző, hogy 24 cikkének címe (Szélsőjobboldali zavargások voltak Svédországban) is, miközben az AP címválasztása szerint a "szélsőjobboldali" demonstrációk csak kiváltották a zavargásokat.

(Kuruc.info – 24 – AP nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »