Koránégetőt vertek agyon Pakisztánban (16+)

Feldühödött falusiak meglincseltek Pakisztán központi részén egy férfit, amiért állítólag a muszlimok szent könyvéből, a Koránból vett lapokat égetett el, a bűncselekménnyel összefüggésben több tucat gyanúsítottat vettek őrizetbe – közölték vasárnap a pakisztáni hatóságok.

Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök hatósági fellépést rendelt el azokkal szemben, akik tömegbe szerveződve részt vettek a gyilkosságban és a rendvédelmi szervek tagjai ellen támadtak.

"A törvény teljes szigorával fogunk fellépni a lincselés ügyében. Zéró tolerancia van mindazokkal szemben, akik saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást" – hangsúlyozta Hán közleményében.

Egy kormányszóvivő szerint eddig a hatóságok kezére került több mint hatvan gyanúsított, illetve további elkövetőket azonosítanak a véres incidensről a közösségi médiában megjelent felvételek alapján, amelyeket Pandzsáb tartomány Tulamba nevű településének lakói készítettek.

Extremist mob in Pak stoned an innocent man to death for allegedly burning some pages of the Quran in Tulamba town of Khanewal Punjab &his Corpse was later hung on a tree.

The growing religious extremism in Pak is so alarming. HR bodies must take dis issue seriously & intervene. pic.twitter.com/T4TvCIPbWF

— Sumiara Yousuf (@Sumiara_Yousuf) February 13, 2022

Hírdetés

Munavar Husszein rendőrségi tisztségviselő a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy tömeg verődött össze szombat este a helyi mecsetnél, miután a falusi imám fia bejelentette, hogy egy férfit látott az imaházban, aki Korán-lapokat égetett.

Husszein szerint a tömeg rátámadt a helyszínre kiérkező rendőrökre. Úgy tudni, három rendőr megsérült.

"A furkósbotokkal, fejszékkel és vasrudakkal felfegyverzett falusiak megölték a férfit, és holttestét felakasztották egy fára" – közölte az illetékes. Más értesülések szerint a férfit megkövezték.

Husszein hozzátette, hogy az áldozatot Muhammad Mustak néven azonosították. A férfi feltehetőleg mentális zavarban szenvedett.

Pakisztánban az iszlám vallás megsértése életfogytiglani börtönnel, vagy halálbüntetéssel is végződhet az istenkáromlásra vonatkozó szigorú törvények értelmében. Az esetek egy részében a gyanúsítottakat feldühödött személyek meglincselik még azelőtt, hogy bírósági tárgyalásuk egyáltalán megkezdődne. Az esetek nagy részében a gyanúsítottak maguk is muszlimok, de gyakran vallási kisebbségek, így különösen keresztények is célponttá válnak.

Decemberben a csőcselék meglincselt és halálra égetett Pakisztánban egy Srí Lanka-i gyárigazgatót, akit szintén blaszfémiával gyanúsítottak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »