Korán temették az Iszlám Államot

Korán temették az Iszlám Államot

Annak ellenére, hogy az Iszlám Állam olajfúrótornyait, finomítóit és infrastruktúráját folyamatosan bombázzák a nyugati hatalmak, a terrorszervezet még mindig egy 2 milliárd dolláros birodalommal rendelkezik, és légicsapások miatt kieső bevételeit az általa ellenőrzött területek lakosainak megadóztatásával pótolja ki.

 

Az amerikai Terrorizmus Elemző Központ legutóbbi elemzése szerint az IÁ katonai legyőzése még nem érkezett el, gazdasági összeomlása is legfeljebb közép távon képzelhető el. Magyarul, korai volt az öröm az IÁ legyőzése kapcsán.

 

Egyszerűen átalakították a költségvetést

 

Az elemzés kiemeli, hogy az IÁ 2,5 milliárd dolláros forgalmat generált 2015-ben, az idei nyugati légicsapásoknak köszönhetően fél milliárdos kiesést szenvedett el, de még így is megmaradt a világ leggazdagabb terrorista-szervezetének.

 

Az IÁ belső területein élőktől a dzsihadisták egyre nagyobb összegeket szednek be (szó szerint) „pénzt vagy életet” adóként. 2014-ben még 360 millió dollárnyi „adóbevételre” tettek szert, tavaly ez felszökött 800 millió dollárra.

 

Hírdetés

A jelentés kijózanítóan hathat az eddig elért sikereken felbuzduló katonai és politikai vezetésre. Igaz ugyan, hogy az IÁ elvesztette területének 40 százalékát, és a bombázások miatt elvesztette olajtermelésének egy harmadát, de  ezt gyorsan kipótolták zsarolás-szerű adóztatással: az olajból származó bevételeik aránya 38-ról 25 százalékra csökkent, de adóbevételeik aránya 12 százalékról 33-ra ugrott.

 

Az IÁ költségvetési struktúrája. Forrás: CNN.com

 

Elképesztő adókat vezetnek be

 

Az IÁ is nagyon találékony az adónemek bevezetésében. Az általa  uralt területeken van 10 százalékos jövedelemadó, 15 százalékos iparűzési-adó, vannak autópálya-díjak, 5 százalékos az illeték banki készpénzfelvétel esetében, és 35 százalékos adót vetettek ki a gyógyszerekre. Van egy speciális, keresztényekre kivetett adónem is, valamint ott van a maffia-szerű védelmi pénz beszedése is (dzsizjah).

 

A környező országok a nagy haszonkulcs miatt előszeretettel kereskednek az IÁ-val, bár hivatalosan harcban állnak vele. Törökország például tavaly 12 ezer tonna gyapotot vásárolt a terrorszervezettől. Ugyanez a helyzet a kőolajjal is, hiszen a rendes piaci ár töredékéért kínálják a vevőknek.

 

CNN.com

Nyitókép: CNN.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »