Korábban von der Leyen, most Mark Rutte – Orbánnak, aki tegnap ellenség volt, ma barát, és fordítva

Korábban von der Leyen, most Mark Rutte – Orbánnak, aki tegnap ellenség volt, ma barát, és fordítva

Mark Rutte leköszönő holland kormányfő ígéretet tett arra, hogy ha a NATO főtitkárának választják, kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből – írja a Financial Times, amely szerint a politikus így próbálja megszerezni a magyar kormány támogatását. (Magyarul olyasmit kínál, ami fölösleges, hiszen enélkül sem lenne kötelező részt venni ebben, amint ezt maga Orbán is elismeri – a szerk.)

Korábban a törökök, a szlovákok és a románok is ellenezték Rutte kinevezését, ám sajtóhírek szerint mára a törökök lemondtak a tervükről, Románia pedig képtelen többséget szereznie Klaus Iohannis államfőnek, azaz Rutte szinte biztos befutó.

A holland politikus az Orbán Viktorral történt találkozón megerősítette a mostani főtitkár, Jens Stoltenberg ígéretét, miszerint mandátuma alatt Magyarországnak joga lesz kimaradni az Ukrajnát támogató NATO-akciókból, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását – ezt írásban is megerősíti.

Hírdetés

Rutte szóvivője a lapnak azt mondta, „jól elbeszélgettek" a magyar miniszterelnökkel, akivel abban állapodtak meg, hogy a jövőre koncentrálnak. Korábban Orbán Viktor a Mandinernek adott interjújában úgy fogalmazott, jogilag most is megvan a lehetősége az országnak arra, hogy kimaradjon a NATO-területen kívüli katonai akcióból, de erre politikai választ is vár, írja a lap.

Korábban írtuk: Rutte: Magyarországnak térdre kell ereszkednie – nincs is keresnivalójuk az EU-ban

Szijjártó idén áprilisban:

Hazánk nem fogja Mark Rutte jelöltségét támogatni

"Mi magyar részről nem tudjuk a bizalmunkat, nemcsak a legfelső, hanem semmilyen szinten sem egy olyan emberbe helyezni, aki korábban Magyarország térdre kényszerítéséről beszélt"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »