Korábban nem ismert ókori államra utaló hieroglifákat találtak Törökországban

Korábban nem ismert ókori államra utaló hieroglifákat találtak Törökországban

Eddig ismeretlen, 800 éven át létezett ókori civilizáció nyomaira bukkantak Törökország déli részén. A régészeket egy helyi földműves egy öntözőcsatornához vezette, ahol egy nagyméretű kövön a mára kihalt luvi nyelv hieroglif írása szerepelt. A felirat tanúsága szerint az itt élő, korábban ismeretlen nép felett egy Hartapu nevű király uralkodott, aki meghódította Phrügiát is – a legendás Midász király országát.

Az ókori civilizáció és fővárosa egyelőre nem kapott nevet, ám a becslések szerint a település fénykorában 300 hold területet is elfoglalhatott. A rejtélyes birodalom Kr. e. 1400-tól körülbelül Kr. e. 600-ig állhatott fenn.

A Chicagói Egyetem kutatói egy Türkmen-Karahöyük nevű magaslatnál folytattak régészeti felmérést tavaly, amikor egy helyi földműves említette a követ, amelyet az előző télen látott a csatorna vízében, ismeretlen jelekkel borítva.

„Egyenesen odasiettünk, és láttuk, hogy még mindig kiáll a vízből, úgyhogy beleugrottunk a csatornába, és derékig gázoltunk a vízben” – mondta el James Osborne, a Chicagói Egyetem Keleti Tanszékének professzora.

Mint kiderült, a kő egy sztélé része volt. A régészek az őket eligazító földműves segítségével ki tudták emelni a vízből.

„Azonnal látszott, hogy ókori, és felismertük az írást is: a luvi nyelvé, amelyet a bronz- és vaskorban használtak a régióban.”

A luvi az ismertebb hettitával rokon, az indoeurópai családhoz tartozó nyelv, amely a Kr. e. 7. századig igen elterjedt volt Anatóliában. A hettita nyelvvel ellentétben – amely az asszír ékírást vette át – saját hieroglif írásrendszert használt, amelynek sorai felváltva balról jobbra, illetve jobbról balra olvasandók.

Hírdetés

A tanszék két szakértője, Petra Goedegebuure és Theo P.J. van den Hout által lefordított szöveg egy különleges hieroglif jelölést is tartalmaz, amely azt jelenti, hogy uralkodótól származó üzenetről van szó.

A hieroglif szöveg szerint egy bizonyos Hartapu király elfoglalta a közeli Muszkát – más néven Phrügiát. „A viharistenek Őfelségéhez hozták az ellenséges királyokat” – áll a sztélén.

A sztélé megtalálásának helyétől kevesebb mint 15 kilométerre található egy vulkáni hegy, ahol korábban előkerült egy másik ókori hieroglif szöveg. E szöveg szintén Hartapu királyról szól, azonban eddig semmiféle egyéb nyom nem állt a kutatók rendelkezésére róla.

A próza kompozícióját figyelembe véve a szakemberek a Kr. e. 8. századra datálják, azaz nagyjából a történelmi Midász király uralkodásának idejére.

Az ókori phrügiai uralkodó a görög-római mitológiában arról híres, hogy minden, amit csak megérintett, arannyá változott. A valóságban úgy tűnik, országa e rejtélyes állam riválisa volt.

Osborne szerint a Türkmen-Karahöyüknél elhelyezkedő város a maga 300 holdnyi területével a bronz- és vaskori Anatólia egyik legnagyobb települése lehetett. Idén nyáron további ásatásokat terveznek folytatni.

„Ebben a halomban paloták, emlékművek, házak lesznek. Ez a sztélé csodálatos, rendkívül szerencsés felfedezés volt – de mindössze a kezdet” – mondta Osborne.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »