Kora tavaszi teendők a kertben (X)

Kora tavaszi teendők a kertben (X)

A kora tavaszi időszak számos teendőt ad a hobbikertészek számára, ilyenkor alapozhatjuk meg a gazdag, nyári zöldség termést, gondoskodhatunk a tavaszi és nyári virágpompáról, valamint egyes növények szaporítására is sor keríthetünk.

Elsőre talán kicsit soknak is tűnhetnek azok a feladatok, amelyek ilyenkor a nyakunkba szakadnak, azonban, ha mindent terv szerint a megfelelő időben végzünk el, munkánkat siker koronázza majd. Cikkünk további részében összefoglaltuk a legfontosabb teendőket.

Feladatok a díszkertben

Kora tavasszal sort keríthetünk az ajándékba kapott cserepes hagymás virágok kiültetésére, ilyenkor kerülhet a földbe a kankalin is. A virágzási időszakot megelőzően tőosztással szaporíthatjuk a kertben nevelt sásliliom töveket, az évelő szarkalábat és az árnyékliliomot is.

A kora tavaszi időszak egyik, ha nem a legszebb virágzó növénye a liliomfa, mely bujtással szaporítható tavasszal – írja a maiotthon.hu magazin. Április második felétől elkezdhetjük ültetni a nyári őszi, hagymás és gumós növényeket, földbe kerülhetnek a kardvirág hagymái és a dália gumói is.

A körömvirág magjait március közepétől, míg a menyecskeszemet és a büdöskét áprilistól vethetjük szabadföldbe. Elkezdhetünk ebben az időszakban a gyeppel is foglalatoskodni. Elvégezhetjük a gyepszellőztetést, valamint az első fűnyírást is.

Hírdetés

Munkák a veteményesben

A veteményesben szintén bőven akad tennivaló, a burgonya ültetéséhez a március közepétől április közepéig terjedő időszak a legalkalmasabb. A gumókat a csírás végükkel felfelé 15-20 cm mély fészkekbe, vagy árkokba ültessük el.

A húsvéti sonka szinte elképzelhetetlen az aromás torma nélkül, melyet akár magunk is megtermeszthetünk, ha tavasszal vagy ősszel 3-5 cm mélyre elültetjük a gyökérdugványait. A saját nevelésű, vagy boltban vásárolt karalábé palántákat áprilisban ültethetjük ki a szabadba 25 x 30 cm-es tő és sortávolságra.

Az olyan melegigényes zöldségfélék palántáit, mint a paprika, a paradicsom, a cukkini és a padlizsán márciustól kezdődően elkezdhetjük előnevelni a lakásban a későbbi kiültetéshez. Az uborkát április közepétől kezdődően vethetjük el szabadföldbe, bár érdemesebb megvárni a fagyosszenteket.

Ha szeretnénk kipróbálni egy igazán különleges zöldségfélét, érdemes egy esélyt adni az okrának. Az okra termesztéséhez április folyamán vessük el a magokat beltérben, kis poharakba. A palántákat a májusi fagyok elmúltával ültethetjük ki a szabadba.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kora tavasszal elvégezhető kerti munkákhoz, további kertészkedéssel kapcsolatos írásaink a Mai Otthon Magazin, kertészkedés rovatában olvashatók!


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »