Kora tavaszi halaszthatatlan teendők

Két lényeges teendőre szeretném felhívni a termelők figyelmét. A következő napokban, mivel az időjárási viszonyok kedvezőknek ígérkeznek, ezért legelőször is el kell végezni a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben az úgynevezett lemosó permetezést, amit az eddigi hideg időjárási viszonyok miatt nem tudtunk elvégezni (éjszakai fagyok). A legoptimálisabb e célra a fagymentes éjszakák és a nappali plusz 10 °C-os átlaghőmérséklet.

A permetezési technológiákról már korábbi cikkeimben utaltam, de ami nagyon fontos, hogy a háztáji gazdaságokban ezt szinte kötelező elvégezni, mivel csak ilyenkor van lehetőségünk a kártevők és kórokozók áttelelő formáit elpusztítani (atkák, tetvek tojásai és a pajzstetvek), továbbá ezáltal lényegesen növelni tudjuk a következő permetezések hatását is. E célra az úgynevezett olajos vegyületeket vagy azok kombinációját szakszerű használni.

A másik nagyon időszerű teendő az őszi kalászosok fejtrágyázása N-tartalmú műtrágyákkal. Erre a célra kimondottan az ammónium-nitrátot kell használni. Ebben a formában a növények a nitrogént két különböző ion formájában veszik fel – az ammónium-kationok, valamint a nitrát-anionok formájában. E forma a nitrogén legelérhetőbb forrása. Nagyon fontos, hogy mikor is kell használnunk a műtrágyát, vagyis amikor a növény a leghatékonyabban tudja azt felvenni – ez pedig a vegetációs időszak kezdete. Minden gazda minden külön parcellát áttanulmányoz, megvizsgál: hogyan teleltek át a növények, hisz elégséges eredmény esetén lehet célszerűen használni a műtrágyákat. A maximális hatást nedves felületen lehet elérni (eső előtt vagy közvetlenül utána). E célra 1-1,5 mázsa műtrágyát használunk hektáronként. Sokan azt gondolják, hogy ezt későbbi lombtrágyázással lehet helyettesíteni. Ez egy téves felfogás az utóbbi csak kiegészíti az előbbit.

Hírdetés

A komplex műtrágyákat ilyenkor nem célszerű használni. Erről azért írtam, mert a műtrágyák ára rohamosan növekszik.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák Andrásszaktanácsadó


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »