Kopogtat a recesszió, a cégek elbocsátásokra készülnek, az első dominók már eldőltek

Kopogtat a recesszió, a cégek elbocsátásokra készülnek, az első dominók már eldőltek

Szlovákiában jelenleg 82 ezer szabad állást tartanak nyilván. A cégek főleg gyártósori munkásokat, szerelőket keresnek. A munkáltatók szerint a helyzet hamarosan változni fog, és a cégek elépítésekbe kezdenek, részben az orosz-ukrán háború miatt, részben a gazdasági válság és nyersanyaghiány miatt.

A vállalatok többségének még van elég megrendelése, ám ezeket már a jelenleg alkalmazott munkásaikkal próbálják majd meg teljesíteni, és bár több tízezer betöltetlen állásról tudni, ezek lassan kikerülnek a statisztikából.

Az inputanyagok és az energia árának brutális emelkedése egyre több dominót dönt le. A múlt héten tömeges elbocsátást jelentettek be az árvai vaskohók, a minap pedig a Slovalco lengetett be 300 fős leépítést.

“Ahogy csökkenni fognak az ipar megrendelései, úgy válik elkerülhetetlenné, hogy a vállalatok embereket bocsássanak el, ami nagy hatással lesz a foglalkoztatásra. Nem szabad alábecsülni a helyzetet. Még nincs recesszió, de már kopogtat az ajtónkon”

idézte az RTVS Jozef Špirkot, a Munkáltatók Országos Szövetségének elnökét.

Hírdetés

Roman Chovanculiak elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy Szlovákia egy része már most is munkanélküliséggel küzd, tekintet nélkül az aktuális válsághelyzetre:

“Szlovákiában mintha két munkapiac lenne. A nyugati-északnyugati az, ahol a nagy ipari üzemek találhatók, és ahol a termelés a külföldi megrendelésektől függ”

fogalmazott.

A munkáltatói érdekvédelmi szövetségek arra keresnek megoldást, hogy lehetne megtartani a munkahelyeket. A kulcskérdés az lenne, hogyan tudna a szlovák ipar a nyugat-európai versenytársakkal konkurálni.

RTVS, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »