Koordinált terrortámadásokat jósol Európában a volt harcos

Koordinált terrortámadásokat jósol Európában a volt harcos

A volt dzsihadista állítása szerint tömeges kivégzéseket vezetett, de elege lett a brutalitásból. Hosszú ideig börtönben maradhat.

Európa-szerte koordinált terrortámadásokat tervez az Iszlám állam egy volt harcos, Harry S szerint – számolt be róla az Independent. A német dzsihadista azután beszélt erről, hogy sikeresen megszökött az ISIS-től több szíriai lefejezés, kivégzés végignézése (elmondása szerint levezénylése) után. A 27 éves egykori harcos állítása szerint őt és más külföldi terroristákat arra kértek, hogy „vigyék el” a dzsihádot szülőföldjükre. „Valami olyasmit szeretnének, ami mindenhol egyszerre, egy időben történik.”

Harry S a fentiekről a börtönben nyilatkozott a Der Spiegelnek. A férfit azután tartóztatták le a brémai repülőtéren, hogy idén júliusban visszatért Németországba. Azóta a rendőrség és a hírszerző szolgálatok faggatják őt.

Propagandafilmben is feltűnt

A férfi azt állította, azért szökött meg az Iszlám Államtól, mert nem tudta elviselni brutalitását. Három hónapot töltött a szervezet kötelékében Szíriában, most pedig állítása szerint hajlandó mindenről beszámolni a hatóságoknak.

Hírdetés

A szökött szélsőséges egyébként egy propagandavideóban is feltűnt nem sokkal azután, hogy az ISIS májusban bevette Palmüra városát. Ebben az ISIS zászlóját lengette, majd németül beszélő terroristák arra szólították fel a támogatókat, hogy mészároljanak le minden hitetlent világszerte. „Csak egy nagy késre van szükségetek, amivel kimehettek az utcára, és megölhettek minden hitetlent, akivel találkoztok.” A videó végén le is lőttek két foglyot.

„A Kalifátus oroszlánjai: egy vérrel jegyzett üzenet Angela Merkelnek” címmel ellátott videóban feltűnt a hírhedt osztrák iszlamista, Mohamed Mahmoud is, aki Millatu Ibrahim néven alapított egy később betiltott szalafita csoportot.

Tömeges kivégzéseket irányíthatott

Harry S. állítása szerint, miután Szíriába utazott, tömeges kivégzéseket vezényelt le, és heti szinten tartott ideológiai kurzust Rakkában. Mint mondta, Szíriában találkozott először Mahmouddal, illetve a volt berlini rapper Denis Cusperttel (Deso Dogg, később felvette az Abu Talha al-Almani nevet). A német hatóságok egyelőre nem erősítették meg az értesülést, hogy említett két férfi meghalt volna légicsapásokban.

Harry S-t terrorszervezetben való szerepvállalással vádolják, és hosszú börtönbüntetés vár rá elítélése esetén.

A német hírszerzés szerint eddig több mint hétszáz német csatlakozhatott az ISIS-hez Irakban és Szíriában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »