Kőolajszankciók vasárnap óta – megszólalt a Mol

Kőolajszankciók vasárnap óta – megszólalt a Mol

Szóba került a két finomító most zajló átalakítása is.

Vasárnap lépett életbe az újabb brüsszeli szankció, amelynek értelmében orosz eredetű feldolgozott kőolajtermékek (például benzin, dízel) behozatala és reexportja a jövőben nem engedélyezett a kontinensen.

A szabályozás kimondja, hogy a tengeri kikötővel nem rendelkező uniós országok ezentúl csak a hazai piacukon adhatják el az orosz olajból készült benzint és gázolajat. A döntés alól Magyarország, Szlovákia és Csehország felmentést kapott – ugyanis csak csővezetéken tud olajhoz jutni –, és továbbra is vásárolhat Oroszországból nyersolajat, ám az abból finomított termékekből csak annyit adhat el külföldre, amennyivel megegyező mennyiségű nem orosz olajat vagy olajterméket vásárolni tud.

A Századvég régiós elemzése szerint az intézkedés elsősorban a gázolaj piacán okozhat problémát, és mivel a magyar üzemanyagpiac fenntartható ellátásához szükség van importra, ezért Magyarország sem vonhatja ki magát az európai árfolyamatokból. Ugyanerről írt az Energiaügyi Minisztérium, közölve, hogy Európában akár dízelhiány és az olajtermékek drágulása is várható.

Hírdetés

Az RTL Híradó megkereste a Molt, amely közölte: felkészültek a vasárnaptól hatályos korlátozásra, és fennakadás nélkül képesek biztosítani az ország üzemanyagellátását. A százhalombattai és a pozsonyi finomító is akadálytalanul tudja eladni a hazai piacain, illetve a régió országaiba az orosz eredetű olajból készült üzemanyagot, közben pedig

az ütemtervnek megfelelően haladnak a két finomító átalakításával,

hogy azok ne csak orosz olajat tudjanak feldolgozni.

Az átalakítások költsége 180-250 milliárd forint között lehet az olajtársaság szerint.

A várható piaci folyamatokról Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában – a beszélgetést alább megtekinthetik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »