Könyvelőként visszaélt a cég pecsétjével

Könyvelőként visszaélt a cég pecsétjével

Könyvelőként visszaélt a cég pecsétjével

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt vádat emelt azzal a tatabányai könyvelővel szemben, aki 2011-2018 között több mint 150 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Hírdetés

A vádlott könyvelési szolgáltatást nyújtott az egyik tatabányai gazdasági társaságnak és ebbéli helyzetét kihasználva ismeretlen módon megszerezte a gazdasági társaság pecsétjét és nevében számlatömböt vásárolt.

A vádlott 2011 januárja és 2018 februárja közötti időszakban két másik gazdasági társaság részére – egyéni vállalkozóként – nyomdai szolgáltatást végzett. A munkák elvégzéséről azonban az általa korábban könyvelt gazdasági társaság nevében állította ki a számlákat abból a célból, hogy a bevételei után ne legyen áfa fizetési kötelezettsége. A valótlan tartalmú számlákat a tévedésben lévő gazdasági társaságok képviselői adóbevallásuk benyújtása alkalmával felhasználták.

Ezen túlmenően a vádlott az így elvégzett munkákból származó bevétele után sem az egyszerűsített vállalkozói adót, sem a személyi jövedelemadót, sem pedig az egészségügyi hozzájárulást nem fizette meg.

A vádlott ezzel a magatartásával összesen 150 641 923 forint összegű vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A főügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki és 89 116 579 forint összegben vagyonelkobzást rendeljen el. A fennmaradó 61 525 344 forint vagyoni hátrány okozása miatt az ügyészség indítványt tett arra, hogy a törvényszék a két gazdasági társasággal szemben alkalmazzon vagyonelkobzást.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »