Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

Csütörtökön bemutatták Barak Dávid újságíró Elásott igazság című könyvét, amelyben a dunaszerdahelyi szervezettbűnözés történetét tárja fel fikciók nélkül interjúk, jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján.

Néhány nap alatt a szlovákiai magyar karácsonyi könyvpiac egyik bestsellere lett Barak Dávid a Paraméter hírportál munkatársának Elásott igazság című könyve, amelyben a dunaszerdahelyi maffia felemelkedéséről és bukásáról ír. A szerző a bemutatón elmondta, hogy a könyvben összefüggéseiben tárgyalja az 1989-es rendszerváltás utáni időszakot, ebben is egyedülálló a kötet, amely nem regény, vagy irodalmi próbálkozás, hanem a tényeket tárja az olvasó elé. „A koraszülött demokráciában a rendszer nem volt felkészülve a szabadságra” – részben ezzel magyarázta a szervezett bűnözés kialakulását, majd annak felemelkedését Barak Dávid. A szerző a kötetben a két szembenálló csallóközi maffiacsoport, a Pápay klán és a Sátor banda véres háborújáról, az 1999-es dunaszerdahelyi maffialeszámolásról, valamint a tavasszal lezárult csallóközi maffiaperről begyűjtött információkat tárja az olvasók elé. A könyv megírásában sokat segített neki Jaroslav Spišiak korábbi országos rendőrfőkapitány, aki 1998-tól a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrséget vezette.

Hírdetés

„Rettentő nehéz volt Dunaszerdahelyen rendőrnek lenni. Próbáltunk tenni valamit az alvilág ellen, nem csak tétlenül ültünk. Nem volt bizonyíték, tanú, még hulla sem, mert elásták” – jelentette ki Spišiak, hozzátéve, hogy bizonyítékok és tanúk hiányában nehéz volt előre lepni. A volt rendőrfőkapitány arról is beszélt, hogy hogyan szerzett tudomást az 1999-es tízes gyilkosságról, hogyan próbálták meg őt diszkreditálni, valamint arról, hogy mit gondolt a rendőrségi információkat kiszivárogtató, jelenleg szökésben lévő ex rendőrről. A tízes gyilkosság huszadik évfordulóján, idén márciusban hirdettek ítéletet a Sátor Lajos-féle maffiacsoport elleni büntetőperben. Barak Dávid szerint a csoporton belüli feszültség és bizalmatlanság vezetett a bűnbanda bukásához. „Eluralkodott rajtuk a félelem. Annyira tartottak egymástól, hogy 2016-ban egyikük, Horváth Lehel kitálalt a rendőrségnek bizonyos bűncselekményekről“ – mondta a szerző, aki szerint a kilenc gyilkosságot vizsgáló per csak a jéghegy csúcsa volt, a rendőrség még több tucat gyilkosság ügyében nyomoz.

„Nem minden rendőr áruló” – szögezte le Spišiak. A közönség azon kérdésére, hogy hogyan kerültek a maffiához köthető személyek a politikai pártokba azt mondta, hogy az alvilág célzottan irányította az embereket az új politikai pártokba.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »