Könnygázzal fújták le a bevándorlókat a határon

Könnygázzal fújták le a bevándorlókat a határon

Könnygázzal oszlatta a bevándorlókat a macedón rendőrség a görög határon. Azt akarják megakadályozni, hogy a bevándorlók a zöld határon lépjenek be az országba. Ehelyett a hivatalos átkelők felé irányítják őket, ahol valamennyi belépőt regisztrálják. A kormány tegnap rendelt el rendkívüli állapotot Macedóniában, hogy a rendőrségen kívül a hadsereg katonáit is bevethessék a határvédelemben.

Könnygázzal oszlatta a bevándorlókat a macedón rendőrség a görög határon. Az ellenőrizetlen zöldhatár felől a hivatalos átkelők felé terelik a tömeget, ahol regisztrálni tudják az országba belépőket.

„Az emberekre lőnek! A macedón rendőrök az emberekre lőnek!” – mondta egy menekült, miközben társai a frissen szerzett sebesüléseket mutatták a kamerának.

A macedón hatóságok nem akarják megakadályozni, hogy a menekültek bejussanak az országba, de a kötelező regisztráció miatt pénteken több ezren rekedtek a Görögország és Macedónia közötti senkiföldjén.

Hírdetés

„Borzasztó hideg volt már éjjel, fagypont körül volt a hőmérséklet. Erre nem számítottunk. A macedónok eddig nem problémáztak a határon, de most már sokkal lassabb a bejutás” – mondta egy szíriai menekült.

Macedóniában csütörtök óta van rendkívüli állapot. A kormány azért vezette be, hogy ne csak a rendőröket, hanem a hadsereget is be lehessen vetni a bevándorlók ellen.

„A krízis-régiókban vetjük be a hadsereget, a görög és a szerb határon. Azt reméljük, hogy a katonák növelik a macedónok biztonságérzetét és segítik azokat a bevándorlókat, akik Macedóniában kérnek menekültstátuszt” – mondta a macedón szóvivő.

Akinek több pénze van, az megállás nélkül, vonattal, busszal, vagy taxival is eljuthat a következő állomást jelentő Szerbiába. A macedón hatóságok az EU-tól vonatkocsikat kértek, hogy szállítani tudják a menekülteket Európa felé.

A balkáni útvonalon azóta nőtt meg a forgalom, hogy a magyar kormány elkezdte építeni a kerítését. A bevándorlók még a határzár előtt próbálnak az EU-ba jutni, bár a szakaszosan épített kerítést később is meg tudják majd kerülni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »