Könnygázt is bevetettek a menekülttáborban

Könnygázt is bevetettek a menekülttáborban

Könnygázt kellett bevetni a röszkei befogadóállomásnál, a rendőrök több száz menekültet fékeztek meg. A rendőrségi szóvivő szerint az elégedetlenség a regisztrációs eljárás lassúsága miatt alakult ki. A menekültek nem akartak ujjlenyomatot adni és el akarták hagyni a tábort. Az elmúlt 24 órában egyébként minden eddigi rekordot megdöntött a zöldhatáron átlépő migránsok száma Csongrád megyében.

Nemsokkal 10 óra után azonban egy kisebbfajta lázadás tört ki a regisztrációs ponton, és a rendőröknek könnygázt kellett bevetni a több száz menekült megfékezésére. A rendőrségi szóvivő szerint a migránsok nem akartak ujjlenyomatot adni és el akarták hagyni a tábort. „Az illegális bevándorlók nehezményezték a regisztrációs folyamatot, illetve annak lassúságát. A lassúságot az okozza, hogy az elmúlt napokban Csongrád megye határszakaszán tömegével állítjuk meg az illegális bevándorlókat és rekordmennyiségű illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök” – közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Migránsok újabb ezreit várják Szabadkára

Újabb ezer migránst várnak ma este és éjszaka az észak-vajdasági Szabadkára. Az elmúlt éjszaka is ennyien érkeztek autóbuszokkal a szerb fővárosból. Rövid várakozás után általában különbuszokkal indulnak tovább a szerb–magyar zöldhatár közelében található Horgosra, innen pedig gyalog folytatják útjukat.

Napközben nyugodt volt a szabadkai buszpályaudvar. Alig száz migráns tartózkodott a váróteremben és annak környékén. Amíg a következő járatot várják, a magyar–szerb zöldhatáron már átjutott társaikkal telefonon tartják a kapcsolatot. Tőlük kérdik, mikor és merre induljanak. „Bárhova elmennék, ahol biztonságban lehetek. Oda megyek, ahol béke van. Bárhova Európában, Szerbiától például Norvégiáig vagy esetleg Svájcig” – mondta egy migráns. A migránsok egy része az elhagyatott szabadkai téglagyár épületéhez megy. Itt az Orvosok Határok Nélkül szervezet tagjai látják el a hosszú út alatt szerzett sérüléseiket.

Hírdetés

A gyorstelepítésű drótakadályon átmászott illegális bevándorlót üldöz egy rendőr Röszke közelében. A gyorstelepítésű drótakadályon átmászott illegális bevándorlót üldöz egy rendőr Röszke közelében. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tíz perc alatt 63 menekült

A magyar–szerb határon tíz perc alatt 63 migráns érkezett. A síneken gyalogolva a röszkei töltésen, a kerítést megkerülve jönnek át a magyar oldalra – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója 12 órakor. Vannak, akik továbbmennek, őket Röszkénél a magyar rendőrség várja. Akadnak olyanok is, akik visszafordulnak, miután megtudják, hogy regisztrálni fogják őket Magyarországon. Bővebben >>>


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »