Könnygáz, rendőri sérülések – öt embert bevittek csütörtök éjszaka

Könnygáz, rendőri sérülések – öt embert bevittek csütörtök éjszaka

Csütörtök estére újabb tüntetést hirdettek meg a Kossuth térre a túlóratörvény ellen, valamint a szabad oktatásért és a bíróságok függetlenségéért. A demonstrációt a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet nevű diákcsoport szervezte. Felszólalt többek között Tamás Gápár Miklós filozófus, aki szerint olyan rendszert hoztak létre, amely kiszolgálja a multikat, és nem biztosít megfelelő jogokat a magyar munkavállalóknak. A megmozduláson ott volt több ellenzéki politikus, köztük az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és az LMP volt társelnöke, Szél Bernadett független képviselő is.

A tömeg először átvonult a Margit hídon Budára, majd a Lánchídon át visszaérkezett a Kossuth térre. Ekkor
többen füstbombákkal, üvegekkel, tojással, zászlórudakkal dobálták meg a rendőröket, akik nagy mennyiségű könnygázzal válaszoltak.
Többször is kialakult dulakodás, a rendőrök gumibotot is bevetettek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság később azt közölte: a tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak.

Sajtóinformációk szerint
legalább öt embert előállítottak, és a Momentum alelnökét rohamrendőrök vitték el, miután a magasba tartott egy füstbombát.

Hírdetés

A főkapitányság közleménye szerint a tüntetők agresszivitása miatt

két rendőr megsebesült,

egyikük a fején, társa pedig a combján és több rendőrautót is megrongáltak.

A tüntetők egy része éjfél előtt a Kossuth térről átvonult előbb az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületéhez, majd a Nyugati térre, végül a Király utcánál a rendőrök szétválasztották őket kisebb csoportokra, és a járdára tereltek mindenkit, ahonnan már csak egyenként engedték ki az embereket.

A belügyminiszter csütörtökön, az előző napi budapesti demonstráción történteket értékelve, kijelentette: a demokráciát rendbontók zavarták meg, azok, akik arcukat elfedve összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal. Hangsúlyozta: a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de a „fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »