Könnyebben szerezhetik vissza állampolgárságukat a Németországból elmenekült zsidók leszármazottai

Könnyebben szerezhetik vissza állampolgárságukat a Németországból elmenekült zsidók leszármazottai

A német törvényhozók olyan változtatásokat hagytak jóvá, amelyek megkönnyítik a nemzetiszocializmus időszaka alatt elmenekült zsidók leszármazottainak a visszaszivárgást, illetve az állampolgárság megszerzését – írja a BBC.

A német törvények értelmében az „állampolgárságuktól politikai, faji vagy vallási okokból megfosztott” személyek és leszármazottaik is visszakaphatják azt. A jogi kiskapuk azonban sokakat megakadályoztak abban, hogy ezt a lehetőséget igénybe vegyék.

A kampányolók szerint ez a lépés sokaknak – különösen a zsidók között – lehetővé teszi, hogy „újra kapcsolatba lépjenek német örökségükkel”.

Hírdetés

Bár Németország háború utáni alkotmánya lehetővé teszi az állampolgárság visszaállítását, a jogi keret hiánya miatt sokak kérelmét elutasították. Voltak, akiket azért utasítottak el, mert felmenőik az állampolgárságuk visszavonása előtt más állampolgárságot vettek fel. Mások azért, mert német anyától születtek, de nem német apától. Az 1953-as törvénymódosításig a német állampolgárságot csak apai ágon lehetett továbbadni.

A 2019-ben elfogadott törvényerejű rendelet segít bezárni ezeket a kiskapukat. Most, hogy a cionista Bundestag alsóháza nagy többséggel elfogadta, a leendő kérelmezőknek könnyebb dolguk lesz a fellebbezésükkel. A törvény hatálya kiterjed azokra is, akiket közvetlenül megfosztottak állampolgárságuktól, de az idő múlásával elsősorban a leszármazottak lesznek a kedvezményezettek. Az új törvény kizárja a „rasszista, antiszemita vagy idegengyűlölő cselekményekért elítélt” személyek honosítását.

„Ez nem csupán arról szól, hogy helyrehozzuk a dolgokat, hanem arról, hogy mélységes szégyenünkben bocsánatot kérjünk” – mondta Horst Seehofer belügyminiszter márciusban, amikor a kormány elfogadta a törvénytervezetet. 

A lépésre akkor kerül sor, amikor a szomszédos Lengyelország reflektorfénybe kerül egy törvénytervezet miatt, amely a cionisták szerint megnehezítené a zsidók számára a németek által a második világháború alatt elkobzott vagyon visszaszerzését. A lengyel parlament alsóháza által elfogadott törvénytervezetet az Egyesült Államok és Izrael elítélte.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »