Kongói migráns: Belgium gyarmatosított minket, ezért ha elérjük, olyan lesz, mintha hazatérnénk

Számosz hemzseg a migránsoktól, ezért a turisták is messze elkerülik az Égei-tengeren fekvő szigetet. A helyi lakosok és a migránsok is úgy érzik, cserben hagyták őket.Az a tábor a mi szégyenünk – meséli egy Számosz szigeten élő tanár, miközben Vathy városa közelében fekvő migránstáborra mutat, melyet még 2016-ban hoztak létre az EU és Törökország között létrejött migrációs megállapodást követően.

Itt élnek azok az illegális bevándorlók, akik a menekültkérelmük elbírálására várnak.

Számoszra folyamatosan érkeznek migránsok, hiszen egy karnyújtásnyira van Törökországtól. Habár rövid az út, mégis sokan a tengerbe vesznek, miközben Brüsszeli hívószóra kétségbeesetten próbálják elérni az Európai Uniót.

Annak ellenére, hogy a tábort 650 főre tervezték, jelenleg 4 ezer ember éli ott mindennapjait. Többségük a Közel-Keletről és Afrikából érkezett. A tábort már csak dzsungelként emlegetik.

Mivel a tábor túlzsúfolt, előfordul, hogy órákat kell sorban állni ételosztásnál, vagy hogy valaki mosdóba mehessen – panaszkodott egy iraki férfi, akinek egyébként egyszer már elutasították a menekültkérelmét. Ennek ellenére abban az egyben biztos, hogy nem fog hazatérni.

Hírdetés

Egy kongói férfi és felesége tavaly októberben érkeztek a táborba, ők Belgiumba szeretnének eljutni.

A belga hatóságoknak menedékjogot kell adniuk nekünk, ők gyarmatosították az országunkat. Ha elérjük Belgiumot, olyan lesz, mintha hazatérnénk – mondta. A pár egyébként maga mögött hagyta a gyerekeit, hogy elsőnek ők igényeljenek a családból menedékjogot. Elmesélték azt is, hogy havonta 90 eurót kapnak költőpénznek, amiből 2,5 eurót költenek banki szolgáltatásokra. Élelmet, vizet és szállást kapnak, szóval arra nem kell költeniük. Hogyan tudnánk ennyiből megélni – tette fel ennek ellenére a kérdést a kongói férfi.

A helyi lakosok kezdetben abban reménykedtek, hogy a migránsközpontnak köszönhetően még több uniós befektetés fog megvalósulni a szigeten, ami felpörgetheti a gazdaságot, de rájöttek, hogy hatalmasat tévedtek. Sőt a helyzet csak rosszabb lett, hiszen a turistákat is elriasztja a sok illegális bevándorló. Rengeteg hajó inkább nem is megy Vathy kikötőjében, hogy a turisták ne lássák az ottani állapotokat, inkább a sziget egyik másik pontján kötnek ki.

Számosz az Égei-tenger egyik legszebb szigete, ezért igen népszerű (volt) a turisták körében. Itt született a híres matematikus, filozófus, Pitagorasz.

Több helyi lakos, inkább nem engedi ki játszani felügyelet nélkül a gyerekét az utcára, mert aggódnak a biztonságukért. Nem vagyunk rasszisták, csak túl sok a migráns – tette hozzá az egyikük.

888.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »