Kondor Katalin: Klímaszorongás – parancsra

Kondor Katalin: Klímaszorongás – parancsra

Új szóval ismerkedtünk meg ezekben a hetekben, a klímaszorongással. Vadonatúj szóval!

Eddig ugyanis sok minden miatt szorongtunk, de ilyen szavakat, mint háborúszorongás, agressziószorongás, ostobaságszorongás, nem ismertünk, pedig ha a Földön nem szűnő háborúkra, a mindennapi életben terjedő valóságos és verbális agresszióra, valamint a szintén velünk élő sandaságra és ostobaságra gondolunk, mindegyikből alkothattunk volna egy új kifejezést. De most itt van nekünk a klímaszorongás.

A szó éppoly hirtelen keletkezett, mint a mögötte lévő tartalom. S persze külföldről szivárgott be, mint oly sok minden más. Ugyanis manapság a környezettudatosságról harsog mindenki, különösen a bulvár- és a női lapok. Eddig valahogyan nem vették észre – vagy ha igen, elfelejtettek beszélni róla és cselekedni ellene –, hogy több négyzetkilométernyi szemét úszkál évtizedek óta ide-oda a világtengereken, vagy ha hazai vizekre evezünk, nemigen érdekelte őket, hogy az illegális szemétszállítás divatjának valamikor az MSZP–SZDSZ-kormányzás idején Magyarország is áldozatául esett. Akkor persze Szél Bernadett még nem harsogta világgá, hogy az Európai Unió szemétlerakója lettünk, és arat a hulladékmaffia. Az atomerőműveket sem akarta bezáratni az LMP, mert nem volt ilyen párt, így nem tudhatták, hogy közeleg a divat: a klímaszorongás divatja. Most pedig, mire megérkezett, már végre „klímaszoronghatunk”.

A világdivatot tudniillik szavakban is követnünk kell, még ha ki tudja, kik által feltüzelt tinédzserek hirdetik is, vagy ha a sanda multik próbálják elhitetni velünk, legalábbis a női lapok szerint, hogy immár „környezettudatos” módon öltöztetik az embereket. Ugyanis a ruhaanyagok már nem szennyezik bolygónkat, mert megérkeztek a „környezettudatos” textilek. Kissé persze zavaró, hogy mindezen közben az aggódó női lapok oldalairól dőlnek ránk a környezettudatos koktélruhák, estélyik és más öltözékek képei. Amelyek amúgy bevallottan milliókba kerülnek.

Tudatom önökkel például, hogy a tökéletes jógadressz organikus pamutból készül. Hogy ezek gyártása és majdani szemétre kerülése valóban nem szennyezi-e a környezetet, arra egyelőre nincs válasz és nincs bizonyíték. Mint ahogy arra sincs felelet, hogy vajon a Kínában és Indiában gyártott – sok esetben csodaszép – ruhaanyagok előállításával felhagynak-e ezek az országok, amelyek ebben az iparágban rengeteg embernek adnak kenyeret. Átállítják-e termelésüket környezetvédő üzemmódra? És ki ellenőrizheti majd ezt az átállást? A használtruha-milliókkal mi lesz? A tenger mindent elnyel – tudjuk évszázadok óta.

A hirtelen előbújt dühös és dühöngő környezetvédőknek sajnos nincs sok megoldási javaslatuk. Elhisznek mindent, amit a multik hirdetnek. Ámbár most előálltak valami újjal. Olvasom, hogy az igencsak környezetszennyező repülőgép-forgalmat egyesek drónok röptetésével akarták megakadályozni. Hogy ebből halálos balesetek is lehetnek, az egy igazi klímaszorongót persze nem zavar. Ezenközben pedig még egy új fogalom is beszivárgott a köztudatba: a klímadepresszió, amely azt az embert éri el, aki aggódik a környezetszennyezés miatt.

Hírdetés

Itt vagyunk hát a sok aggódó és depressziós között, miközben a valóságban az emberiség egy része tényleg fuldoklik az árvizekben, siratja a tájfunok miatt romba dőlt házát és elveszett vagyonkáját. Ugyanakkor a legtudatosabb környezetvédők milliárdosok luxusvitorlásain utazgatnak, és nem kérdezik, mert nem érdekli őket, hogy vajon a szíves vendéglátó környezetvédő-e. Mennyit költ felesleges ruhakölteményekre, repülőutakra, életmódra és így tovább. Az a haladó gondolkodású világlap, amelyből az említett két új szót, a klímaszorongást és a klímadepressziót megismerhettem, számtalan hirdetést közöl: parfümök, méregdrága órák, luxusöltözetek horribilis összegekért, valamint gépkocsik, aranyékszerek, drága utazások szerepelnek a kínálatban. Nyilván ezek egyike sem károsítja a környezetet. Míg el nem felejtem, ajánlásai is vannak a lapnak. Például hogy a kedves olvasó három hétig ne használjon szívószálat. Rendben. Éljen a környezetvédelem! – elbagatellizálva.

Van azért örömhírem is. Friss tudnivalóként repítették világgá a hírügynökségek, hogy a klímaszorongási cunami enyhítésére máris született egy remek „környezetvédő”, azaz ruhaspóroló ötlet. Ezen túl immár megengedett a nőknek a topless Barcelonában. Gyengébbek kedvéért: a kétrészes fürdőruha melltartó része elhagyható. Micsoda spórolás, egyben környezetvédelem!

Miközben e helyről is gratulálunk Katalónia fővárosának, annyit azért megjegyzek, a melltartó mellőzését illetően bizonyos afrikai törzsek már régóta maguk mögött hagyták az európai újítókat. Messi meg retteghet. Ezentúl már nem csak az ő futballtudása miatt özönlenek majd a turisták Barcelonába.

Kondor Katalin – www.magyarhirlap.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »