Kőművesére bízott volna egy hármas gyilkosságot az exügynök ügyvéd – egy budai orvos pedig sok akciófilmet nézett

Milliókat fizetett volna egy 74 éves ügyvéd azért, hogy valaki megölje négy haragosát, ám a tapasztalt jogász a bérgyilkoskeresés közben nevetségessé tette magát. Először a kőművesére akart bízni egy hármas gyilkosságot. A hétköznapi életet élő iparos nem akart ölni, ezért egyből a rendőrségre ment. Az ügyvéd ellen nyomozás indult, és éppen az előzetesből szabadult, amikor újabb célpontot talált magának, de a bérgyilkoskeresés közben megint mellé nyúlt. Egy másik ügyben egy fiatal orvos is emberölés előkészületéért állt bíróság elé. Egyiküknek sem kell börtönben maradnia.

„Ezt a családot el kell tenni láb alól … Az emberölést követően le kell vágni két ujját … Elborult az agya, olyan volt, mint aki fanatikusan beszél valamiről … Javasolta a savval történő eltüntetést… „ – ezek a hátborzongató mondatok múlt hét kedden hangzottak el a Fővárosi Törvényszéken, ahol egy 74 éves ügyvédet emberölés előkészületével vádoltak. Az ügyészség szerint az idős jogász bérgyilkosokat fogadott, hogy gyilkoljanak meg négy embert.

Nárcisztikus, egocentrikus

Nyírfa Ilona, a Fővárosi Főügyészség részéről a tárgyaláson azt mondta, az igazságügyi szakértők szerint S. Sándor nárcisztikus, egocentrikus személyiség, jellemzően teátrális magatartással és manipulatív jelleggel.

S. Sándor évtizedekig tartó ügyvédi karrierje néhány éve ért véget, miután kétes ügyekbe keveredett, és 2010-ben kizárták a kamarából.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivő közölte, a férfi még ügyvédként ismerkedett meg egy családdal, akiknek anyagi segítséget nyújtott lakásvásárláshoz. Az adósok azonban nem tudták visszaadni a pénzt, és az abból vett lakásból sem akartak sokáig kiköltözni. S. Sándor ekkor elhatározta, megöli a család három tagját.

Arca eltorzult a gyűlölettől

S. Sándor egy építési vállalkozót akart megbízni a bűncselekménnyel, akit korábbról ismeret, azonban a bérgyilkosnak kinézett kőműves nem akart ölni. Mint később vallotta, közölte az ügyvéddel, hogy egyszerű ember lévén, nem ért az ilyesmihez. Ekkor annyiban maradt a dolog, de egy hét múlva a jogász újra előhozakodott a témával. „Az arca eltorzult a gyűlölettől, amikor a tervéről beszélt” – mondta.

Az építési vállalkozó a rendőrséghez fordult. A nyomozók bemikrofonozták, és azt kérték tőle, hogy tegyen úgy, mintha elvállalná a hármas gyilkosságot. A vád szerint még az áldozatok sírját is meg kellett ásnia. „Remegtem az idegességtől, amikor a gödröt ástam az építkezésnél. A hideg rázott a gondolattól, még úgy is, hogy tudtam, a rendőrök megakadályozzák az őrült tervet” – tartalmazza a kőműves vallomása.

Más feladatokkal is biztatta

Az ügyvéd 1 millió 600 ezer forintot fizetett volna a gyilkosságokért, odaadta a bérgyilkosjelöltnek az egyik áldozat fényképét, a lakásuk alaprajzát, beszámolt a szokásaikról, és egy részletes tervet dolgozott ki. Ez úgy szólt, hogy az akció éjszakáján egy kocsit hagy egy előre megbeszélt helyen, a kulcsot pedig a kerékdobba rejti. Az építési vállalkozó az autóban talál majd egy mobiltelefont, ezen tartják a kapcsolatot, és ott lesz az áldozatok lakáskulcsa is. A terv szerint a bérgyilkos a lakásban egy sokkolóval kiütötte volna először a férfi áldozatot, majd a két nőt. Az elkábított testeket szőnyegbe csavarják és elszállítják a 22. kerületi építkezésre. Hogy ott milyen módszerrel végeztek volna velük, azt az ügyvéd nem részletezte, csak azt, hogy a nappali alá kell temetni őket. Biztatásként még annyit mondott, hogy ha jól végzi a dolgát, lesz még más munka, mert több adósa is van.

Nem tudott megnyugodni, újra ölni akart

A rendőrség ezen a ponton csapott le S. Sándorra. Előzetes letartóztatásba került, de végül korára és betegségére való tekintettel kiengedték. Az idős férfi gyilkos indulatai azonban nem nyugodtak.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta, pár hónappal később, a szabadulása után a vádlott azzal szembesült, hogy volt élettársa végleg elhagyta őt, ezért elhatározta, hogy megöleti a nő új barátját.

Ezúttal sem sikerül azonban a terve. Két börtönviselt férfit nézett ki a feladatra, nekik már 3 milliót ajánlott, de hiába, ők is inkább feljelentést tettek. A rendőrök ezután biztosra mentek: egy fedett nyomozó ukrán bérgyilkosnak adta ki magát, titokban felvett minden beszélgetést, sőt a felajánlott 2 millió forintból még át is vett 100 ezer forint előleget.

Hírdetés

Az ügynöki múlt árnyai

S. Sándor a bíróságon mindent tagadott, azt állította, soha életében semmilyen erőszakos cselekményben nem vett részt. Az utolsó szó jogán azt mondta, ő 11 évig operatív tiszt volt, ha valakit meg akart volna öletni, bérgyilkost akart volna fogadni, profibban csinálta volna, nem lett volna ostoba.

Ügyvédje szerint S. Sándor az első esetben csak a pénzét akarta visszaszerezni a háromtagú családtól, a második ügyben pedig arra gyanakodott, hogy valakik, talán még az ügynöki múlt árnyai provokálják, hogy bűncselekményt kövessen el.

Versitz Piroska ügyvéd szerint egyáltalán nem zárható ki, hogy a vádlott próbált olyan megdöbbentő, és felháborító dolgokat elmondani az Igornak nevezett fedett nyomozónak, ami valamilyen módon felkelti az ő érdeklődését, és amivel őt lépre tudja csalni.

A bíróság szerint egyértelmű az ügy

Gimesi Ágnes, a Fővárosi Törvényszék tanácselnöke S. Sándort bűnösnek mondta ki négyrendbeli, egy esetben folytatólagosan elkövetett emberölés előkészületének bűntettében. A bíróság szerint a férfi valóban meg akart öletni négy embert, a bizonyítékok, a tanúvallomások, a hangfelvételek egyértelműek.

Autósüldözést, emberrablást, gyilkosságot tervezett a fiatal orvos

Emberölés előkészülete miatt csak ritkán, évente egy-két esetben indul eljárás, és nehéz a bizonyítás is, szinte csak akkor lehet elítélni valakit, ha a gyilkos jelölt vallomást tesz a megbízója ellen. Múlt héten a bérgyilkosokat fogadó ügyvéd mellett egy másik férfit, egy orvost is elítéltek emberölés előkészülete miatt.

A vádlott, F. Viktor már szabadlábon védekezik, nem is jött el a tárgyalásra. Az ügyészség szerint egy gazdag vállalkozót akart megöletni. Bagoly Bettina közlése szerint a terv az volt, hogy a vádlott által megbízott bűnözők egy kieső területen leszorítják a sértett autóját az útról, beteszik őt a csomagtartóba, és Ukrajnába szállítják, ahol megölik. Ezután a testet azonosíthatatlanná kellett volna tenniük és eltüntetniük, ahogy a sértett autóját is.

Csak mesélt, nem kellett volna komolyan venni

A 28 éves vádlott ügyvédje, Futó Barnabás szerint a terv csak kitaláció, mese volt, amit mások fölvettek, de védence egyáltalán nem gondolta komolyan, és az elhangzottaknak semmi alapja nem volt.

A rendőrség és az ügyészség viszont komolyan vette. A vád szerint a fiatal doktor édesanyja egy magánorvosi rendelőt üzemeltetett egy budai elitkörnyéken. A cégnek újabb tőkére, körülbelül 70 millió forintra lett volna szüksége, de a korábbi befektető, egy ismert szállítási cég befolyásos nyíregyházi tulajdonosa nem akart több pénzt adni. A klinika vezetőjének fia, F. Viktor úgy döntött, megöleti a vállalkozót, állítólag már bérgyilkosokat is talált. Egy biztonsági cég vezetőjét is beavatta a tervébe, megbízást is adott nekik, hogy figyeljék a vállalkozó mozgását.

Bagoly Bettina szerint a vádlott az egyik találkozó során még pénzt is kért kölcsön a másik férfitól. Erre azért volt szüksége, mert a bérgyilkosok kérték, F. Viktor szándékának komolyságát azzal érzékeltesse, hogy előlegként bemutat 100 ezer eurót, azaz 31 millió forintot. A biztonsági cég vezetője a rendőrséghez fordult, és hangfelvételt készített a gyilkos tervről.

Mindketten szabadon távozhattak

Hajba Krisztina, a Fővárosi Törvényszék tanácselnöke F. Viktort bűnösnek mondta ki emberölés előkészületének bűntettében. Az ítélet indoklásában szerint önmagában a gondolat nem bűncselekmény, de ha valaki ennél többet tesz, az már igen, és F. Viktor ennél messzebbre ment.

Az emberölés előkészületért 1-től 5 évig terjedő börtönbüntetés jár. A fiatal orvost 2 évre ítélték, felfüggesztve, tehát nem kell börtönbe vonulnia, de a próbaidő alatt pártfogó felügyelete mellett személyiségfejlesztő és agressziókezelő tréningre kell járnia.

A négy ember meggyilkolását megrendelő ügyvéd 3 és fél évet kapott, igaz neki még sikkasztásért is felelnie kellett, ugyanis nem tudott elszámolni két ügyfele letétbe helyezett pénzével. Mivel a büntetés nagy részét előzetes letartóztatásban már leülte, a tárgyalás végén megszüntették az előzetes letartóztatását.

Egyik ítélet sem jogerős, az emberölés előkészülete miatt elítélt ügyvéd és az orvos is felmentésért fellebbezett, mindketten kitartanak amellett, hogy ők senkit sem akartak megölni.

(Kékfény)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »