Komplett hülyének nevezett amerikai tisztségviselőket Ali Hamenei ajatollah

Komplett hülyének nevezett amerikai tisztségviselőket Ali Hamenei ajatollah

Szokatlanul élesen bírálta az Egyesült Államok vezetését Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán Kum városában. Ali Hamenei ajatollah szerint néhány amerikai politikus és tisztségviselő "komplett hülye".

A beszédről az ajatollah honlapján angolul közzétett leirat szerint a legfőbb iráni vezető gúnyolódott azokon az amerikai tisztségviselőkön is, akik kormányváltást követeltek Iránban, és azt hirdették, hogy a jelenlegi vezetés 2018 vége előtt meg fog bukni. 

Gunyorosan felidézte azt is, hogy nemrég egy amerikai tisztségviselő „terroristák és más gazemberek összejövetelén” arról beszélt, reméli, hogy Teheránban ünnepelheti a karácsonyt. „Karácsony néhány napja volt. Hát így válnak be az amerikaiak számításai” – jegyezte meg Ali Hamenei, aki ugyanakkor senkit sem említett név szerint. 

Hírdetés

A ajatollah arra is kitért, hogy egy amerikai tisztségviselő szerint Iránnak Szaúd-Arábiától kellene példát vennie az emberi jogok terén. „Az ellenség néha badarságokat beszél” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban. „Sem a fenyegetőzésük, sem az ígéreteik, sem az aláírásuk nem megbízható” – hangoztatta, utalva vélhetően arra, hogy az Egyesült Államok kilépett az iráni atomprogram korlátozásáról szóló többhatalmi egyezményből.

Az amerikai kormányzat tagjai közül John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó volt az egyik, aki kormányváltást követelt Iránban, és rendszeresen megjelent a teheráni vezetés megdöntéséért évtizedek óta küzdő Népi Mudzsahedek Iráni Szervezete ellenzéki csoport gyűlésein. 2017 júliusában mondta Bolton a szervezet Párizsban tartott éves összejövetelén, hogy „2019 előtt Teheránban fognak ünnepelni”.

Hamenei bírálata épp akkor hangzott el, amikor Mike Pompeo amerikai külügyminiszter több országot érintő közel-keleti körutat kezdett nem utolsósorban azért, hogy a térségbeli országok segítségével az Egyesült Államok még nagyobb nyomást tudjon gyakorolni Iránra, amelyet a terrorizmus támogatásával vádol.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »