Komoly összeget fizet jövőre az állam, hogy idehaza rendezzenek motorverseny-futamokat

Komoly összeget fizet jövőre az állam, hogy idehaza rendezzenek motorverseny-futamokat

Jelentős pénzekbe fog kerülni, hogy a két motorsport-rendezvény, a MotoGP és a Superbike több mint három évtized után visszatérjen Magyarországra.

Csaknem 11 millió eurót, átszámítva mintegy 4,4 milliárd forintot fizet a magyar állam, hogy 2025-ben MotoGP- és Superbike-futamot rendezzenek a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pályán – írja a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. válasza alapján a Népszava.

2025 augusztusában a gyorsaságimotoros-világbajnokság, júliusban pedig a Superbike-vb fordulóját is megrendezik a Balatonfőkajár mellett elhelyezkedő Balaton Park versenypályán.

A Superbike-vb mezőnye a július 25-27-i, a világbajnoki sorozatba tartozó MotoGP, Moto2 és Moto3 kategória versenyzői pedig az augusztus 22-24-i hétvégén látogatnak a Balaton melletti pályára – írják.

Hírdetés

A MotoGP összesen 33, a Superbike pedig 35 év után tér vissza Magyarországra.

Mint írják, a versenyt eredetileg 2023-ban akarták megrendezni, az első futamoknál 9,9 millió eurós jogdíj lett volna, most az első versenyévben 10,8 millió euró az indulóösszeg. Ez a következőképp oszlik meg: a MotoGP-re 9,922 millió eurót, átszámítva körülbelül 4 milliárd forintot, a Superbike-mezőnyre pedig 927 ezer eurót, nagyjából 370 millió forintot kell fizetni.

Hozzáteszik, ezek csak indulóösszegek, ugyanis a HUMDA mindkét versenysorozat esetében 10 éves szerződést kötött a jogtulajdonos Dorna Sports SL-lel és Dorna WSBK Organization SRL-lel. A MotoGP jogdíja éves szinten maximum 5 százalékkal, míg Superbike-é 3 százalékkal nőhet.

Ez azt jelenti, hogy a szerződés utolsó évében összességében közel 17,4 millió eurót, körülbelül 7 milliárd forintot fizethetnek a futamokért – írja a lap.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »