Komoly NATO hadgyakorlat zajlik Szlovákiában. A Csallóköz felett is repkednek – Képekkel

Komoly NATO hadgyakorlat zajlik Szlovákiában. A Csallóköz felett is repkednek – Képekkel

Nyitókép: mise.army.cz

NATO hadgyakorlat zajlik Szlovákiában.

A Lešť Kiképző Központban a napokban a NATO többnemzetiségű harccsoport gyakorlatozása zajlik. Az átfogó hadgyakorlat nagyon fontos az ország számára, mert a teljes küldetést a szlovák hadsereg soraiból származó parancsnok irányítja. Maga a kiképzés, amelyen hat ország hadseregének egységei vesznek részt, több tucat katonai értékelő ellenőrzése alatt áll. Megfigyelőként jelen lesznek az egyes parancsnokságok képviselői is.

A 2024. április 22-én, hétfőn kezdődött NATO hadgyakorlat a „Strong Cohesion 2024” nevet viseli, helyszíne a Losonci járásbeli Pliešovce (Tótpelsőc) melletti Lesť kiképzőközpont. A szlovákiai és cseh egységek mellett németek, szlovének, spanyolok és amerikaiak is részt vesznek.

A Körkép.sk április 25-én a koraesti órákban 19.30 óra körül látta a helikoptereket Komárom magasságában katonai alakzatban repülve a szlovák légtérbe belépni, majd Dunaszerdahelyen sikerült le is fényképeznünk őket.

A képen olvasónk megfejtése szerint egy Boeing CH-47 Chinook katonai csapatszállító, illetve három Apache AH-64 vonul a hadgyakorlatról a szlovákiai katonai reptérre, Kuchynára.

Az egész hadgyakorlatot, illetve kiképzést az eperjesi 2. gépesített dandár parancsnoka, Kecső Róbert dandártábornok irányítja.

Hírdetés

„Ez egy nagy intenzitású konfliktuson alapuló gyakorlat – pontosan olyan, amilyen ma zajlik a NATO keleti határán (az ukrajnai háborúban). A cél a többnemzetiségű zászlóalj felkészültségének ellenőrzése”

– mondta a cseh egység parancsnoka, Petr Blecha ezredes.

CREVAL vezérlés

A feladat a közös NATO-szabványok szerinti hadműveleti készültség-értékelési rendszerének gakorlása, majd hatósági minősítés megszerzése arról, hogy a teljes egység, a vezetési és irányítási rendszerek, beleértve annak felszerelését és fegyverzetét is, megfelelnek az Észak-atlanti Szövetség meghatározott szabványainak és kritériumainak.

Körkép.sk, SITA

Képek: mise.army.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »