Komáromban enyhén csökkent az beíratott elsősök száma – és a lakosságé is

Komáromban enyhén csökkent az beíratott elsősök száma – és a lakosságé is

Komáromban enyhén csökkent az beíratott elsősök száma – és a lakosságé is Vataščin Péter2024. 04. 18., cs – 11:58 Komárom |

A magyar tannyelvű intézményekbe összesen 245 gyermeket írattak be, míg a szlovák alapiskolák 127 kiselsőssel számolhatnak. A város lakossága pedig – mint hosszú évek óta mindig – ismét csökkent pár száz fővel, de még mindig 31 ezer fölött volt 2023 végén. Ehhez nagyjából 1800 főt kell még hozzáadni, akiket az idegenrendészet tart számon.

Ahogy 2020 óta minden évben, úgy a legtöbb szülő idén is az Eötvös Utcai Alapiskolát tüntette ki bizalmával. 83 kiselsősre számíthatnak szeptembertől. A tavalyi 57 kisdiák helyett 2024-ben 73-at irattak be a Munka Utcai Alapiskolába, míg a Jókai Mór Alapiskola 2023-hoz képest enyhe csökkenés mellett 56 diákra számíthat. Ami a Marianum Egyházi Iskolaközpontot illeti, ott gyakorlatilag tartják a hosszú évek óta jellemző tendenciát: 33 kiselsősük lehet majd. Mindez azt jelenti, hogy a komáromi magyar tanítási nyelvű alapiskolákba 245 gyermeket írattak be. 

A szlovák intézmények szám kiegyenlítettek, s nem térnek el túlságosan az előző évek tendenciáitól. A Határőr Utcai Alapiskolában (44 kiselsős), a Rozmaring Utcai Alapiskolában (42) és a Ján Amos Komenský Alapiskolában (41) összesen 127 gyermek kezdheti meg az első osztályt ősszel.

Hírdetés

Jelen állás szerint a hat városi fenntartású, s az egy egyházi iskola szeptemberben 372 kiselsőst köszönthet az iskolapadokban (a számok természetesen még némileg változhatnak az őszig). Ez a szám 2021-ben és 2022-ben is 396 volt, ám például 2017-ben csak 328 gyermekről volt szó.

Keszegh Béla (független) polgármester a város aktuális ügyeiről szóló sajtótájékoztatón elmondta, nem elhanyagolható számú gyermekek íratnak be a környező falvakból is. Így a városan kevésbé érezhető az általánosan jellemző csökkenő születésszám.

A polgármester tájékoztatott a Szlovák Statisztikai Hivatal legújabb adatairól is. Ezek szerint 2023 végén 31.324-en éltek Komáromban. Keszegh elmondta, ez nem a teljes lakosság abszolút száma, mert körülbelül körülbelül további 1800 komáromi lakost az idegenrendészet tart számon. Az adatok alapján egyébként az látszik, a lakosság folyamatosan, évről-évre néhány száz fővel csökken. 2013-ban még 34 ezer fölött volt a szám, azóta pedig állandó mérsékelt apadás tapasztalható.

A polgármester kifejtette: a város korfája alapján az időgondozás egyre nagyobb kihívást fog jelenteni az önkormányzatnak, sőt már most is várólistákkal kell szembesülniük. Pár éve ez még nem így volt, akkor ugyanis részint a járvány okozta elhalálozások következtében nem működtek teljes kapacitással az idősotthonok. Keszegh előrebocsátotta: minden bizonnyal új idősgondozó intézmények építésére lesz szükség. 

Ahogy Szlovákia egészére, úgy Komáromra is teljességgel igaz, hogy az aktív korú lakosság száma egyre csökken. 2023-ban az előző évek adataihoz képest 20%-kal visszaesett a születések száma – és ez annak ellenére történt, hogy 2017 és 2022 között mérsékelten emelkedés volt tapasztalható.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »