Kölyökkutya-méretű póktól ijedtek meg a tudósok

Kölyökkutya-méretű póktól ijedtek meg a tudósok

Hatalmas pókot fedezett fel egy entomológus a dél-amerikai esőerdőben.

Piotr Naskrecki rovarkutató egyik éjszaka a dél-amerikai Guyana esőerdejében sétált, amikor különös hangokra figyelt fel a lábainál. Arra számított, hogy egy kisebb termetű emlősbe futott bele, ám amikor felkapcsolta lámpáját és a zörgés forrására világított, igencsak ledöbbent: egy nagyjából kölyökkutya-méretű óriáspókba botlott.

Hírdetés

A kutató által talált példány a góliát madárpókok vagy óriás tarantulák (Theraphosa blondi) egyik képviselője. E Brazíliában, Guyanában és Venezuelában honos faj a Föld legnagyobb pókjaként ismert: testhossza alulról súrolja a 12 centimétert, lábfesztávolsága pedig a 30 centimétert is meghaladhatja.Tömege 175 gramm. Angol nyelvterületen madárevőnek is nevezik, mivel a viktoriánus korabeli felfedezők szemtanúi voltak, hogy a pók megevett egy kolibrit. Ennek ellenére nem gyakori, hogy madarakkal táplálkozna, jobban kedveli az apró rágcsálókat, kígyókat, hüllőket és rovarokat.

Naskrecki megfigyelte, hogy az állat hátsó lábait a potrohhoz dörzsöli, ezzel egyfajta sziszegő hangot adva ki. Ez az ártalmatlannak látszó viselkedés nem csupán a támadó elijesztését, hanem a védekezést is szolgálja:az ízeltlábú apró szőröket bocsát a levegőbe, amik a szájüregbe vagy a szembe kerülve irritációt okoznak.A góliát madárpók harapni is képes, és bár marása fájdalmas, mérge az emberre nézve nem halálos.

Mivel a góliát madárpók nem veszélyeztetett faj, ezért Naskrecki elaltatta az állatot, és kutatási célból hazaszállította. Most egy múzeumban van kiállítva.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »