Kolumbusz helyett transznemű hősnek akarnak szobrot

Kolumbusz helyett transznemű hősnek akarnak szobrot

Kolumbusz szobra helyett egy régi nagy buziikont öntenének szoborba amerikai észlények.

Kolumbusz szobra helyett egy régi nagy buziikont öntenének szoborba amerikai észlények.

51 évvel ezelőtt, 1969. június 28-án robbant ki a Stonewall-lázadás, ami a modern kori LMBTQ mozgalom katalizátorává vált – és aminek többek között például a pride felvonulásokat is köszönhetjük.

Hírdetés

Az egykori eseményeknek aktív alakítója volt a transznemű aktivista, Marsha P. Johnson, aki a New Jersey-ben található Elizabeth városából származik. Az Egyesült Államokban jelenleg zajló rasszizmus-ellenes álarcba bújtatott tüntetések során egyre dőlnek a volt rabszolgatartók és gyarmatosítók szobrai, és Kolumbusz Kristóf szobrai is célponttá váltak.

Johnson szülővárosában most mozgalom indult, hogy Kolumbusz alakját cseréljék le a transznemű ikon szobrára. Mostanra már több mint 3500 támogató aláírás gyűjt össze a kezdeményezésre.

– nyilatkozta a CNN-nek Johnson unokaöccse, Al Michaels. A szomszédos városokban, Camdenben és West Orange-ben már eltávolították Kolumbusz szobrait, és most próbálják kitalálni, hogy mit állítsanak a helyükre. Az Elizabeth-ben indult aláírásgyűjtés kezdeményezője, a 19 éves Celine Da Silva szerint az olyan helybéli, kisebbségi hősök, mint amilyen Marsha P. Johnson személye, tökéletes választás lehet. Párja, Daniel Cano ennél azért élesebben fogalmaz:

Hunhír.info – Humen


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »