Költözik az Európai Bankhatóság Londonból?

Költözik az Európai Bankhatóság Londonból?

Az Európai Unió azt tervezi, hogy elköltözteti Londonból az Európai Bankhatóságot (EBH) a brit uniós tagságot elutasító népszavazást követően – közölték brüsszeli uniós források hétfőn.

Úgy fogalmaztak, hogy a banki szabályokat megszövegező és koordináló intézmény valamennyi alkalmazottja „hamarosan költözik”. A brit referendum előtt Andrea Enria, az EBH elnöke is utalt a 2011-ben alapított intézmény költözésének lehetőségére, amennyiben a népszavazás a kilépéspártiak győzelmével végződik.

A 159 embert foglalkoztató, az egységes uniós pénzügyi piacot értékelő, a bankszabályozást egységes európai keretbe foglaló, a pénzügyi rendszer gyenge pontjait feltárni hivatott Európai Bankhatóság új székhelyeként szóba került a kontinens két legnagyobb pénzügyi központja, Párizs és Frankfurt, ezenkívül emlegetik az olasz pénzügyi központot, Milánót is.

Hírdetés

Az uniós tagság feladásával veszélybe kerül London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a City pénzügyi központjában megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek szinte biztosan elveszítenék az EU más gazdaságaira is kiterjedő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, ha az Egyesült Királyság nem tarthatja meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

A pénzügyi szolgáltató iparág 2,2 millió embert foglalkoztat az Egyesült Királyságban, ideértve az amerikai befektetési bankok európai személyi állományának 90 százalékát, emellett a többi huszonhét EU-tagország tőkepiaci tevékenységének 78 százaléka is ide koncentrálódik.

Uniós források elmondása szerint európai fővárosok szívesen szakítanának ki maguknak egy szeletet Nagy-Britannia pénzügyi szolgáltatási ágazatából, amely 190 milliárd fonttal, a bruttó hazai termék mintegy 12 százalékával járult hozzá a szigetország gazdasági teljesítményéhez 2014-ben.

David Cameron brit kormányfő távozása esetén a legesélyesebbnek mondott miniszterelnök-jelölt, Boris Johnson volt londoni polgármester, aki a népszavazási kampányban a kilépést pártoló tábor frontembere volt, a referendumot követően kijelentette: az Egyesült Királyság továbbra is részt vesz a szabad-kereskedelemben, és jogosult marad az egységes piacon való részvételre. Brüsszeli képviselők azonban reakciójukban kiemelték, hogy fontos kemény álláspontot képviselni a Londonnal folytatandó tárgyalásokon, a City sem részesülhet különleges bánásmódban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »