Kolozsvári villámcsődület az Akadémia mellett – Orbán Viktor levelet írt a kutatóhálózat átszervezését ellenzőknek

Kolozsvári villámcsődület az Akadémia mellett – Orbán Viktor levelet írt a kutatóhálózat átszervezését ellenzőknek

Villámcsődület keretében tiltakoztak közel százan Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a tudományos köztestület kutatóhálózatának tervezett átalakítása ellen. Miközben Budapesten is tüntetés zajlik, Orbán Viktor leszögezte: a tudományos kutatás szabadsága nem sérülhet.
A közösségi oldalon meghirdetett kincses városi flashmob résztvevőinek – magyar egyetemi tanárok, kutatók, hallgatók – többsége könyvvel a kezében fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nevével fémjelzett terv szerintük a kutatói hálózat „szétverését” célozza. Az MTA és kutatóintézeti hálózata körül kialakult bizonytalanság miatt a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatói közleményben adtak hangot aggodalmuknak.

Hírdetés

Egyed Emese, a BBTE magyar irodalom szakos professzora újságíróknak nyilatkozva a helyszínen elmondta: a néma tüntetésen való részvételével egyfelől az együttérzését szeretné kinyilvánítani a magyarországi kutatókkal, másfelől a tervezett átalakításokkal szembeni erős kritikának is szánja a tiltakozást. Hozzátette: nem tartja jónak az MTA kutatási intézményrendszerének tervezett átalakítását. Úgy vélte: nem jó elvenni a fiatalok kedvét attól, hogy Magyarországon maradjanak, és ott folytassák a kutatásaikat. Egyed Emese rossznak tartotta, hogy a kutatói társadalom elkeseredett, rosszkedvű, és értelmetlennek látja, hogy más körülmények között kezdje újra a munkát.

A tervezett átalakításokat övező felháborodás kapcsán Orbán Viktor ugyancsak kedden nyílt levélben válaszolt a külföldről hazatérő fiatal kutatókat támogató Lendület-program nyerteseinek, akik néhány napja arra kérték a kormányfőt, állítsa le az MTA átalakítását.

A miniszterelnök közölte, Magyarországon a tudományos munka feltételei érzékelhetően javultak, de még hiányzik a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerből az az elem, amely garantálná, hogy a tudásból közvetlen gazdasági haszon is keletkezzen. „A nemzetközi innovációs rangsorok sajnos azt mutatják, hogy hazánk az európai országok között a gyengébben teljesítők között foglal helyet, érdekérvényesítő képességünk a jelentős tudományos és innovációs források megszerzésében acélosabb is lehetne. Ezért egy felelős kormánynak itt cselekednie kell” – idézte az MTI Orbán Viktor levelét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »