Köln polgármestere szerint megengedhetetlen a migránsokkal azonosítani az erőszakolókat

MTI nyomán

A jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden.

Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során Merkel felháborodásának adott hangot a visszataszító szexuális támadások miatt, amelyek – mint fogalmazott – a jogállam kemény válaszát követelik.

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket.

A német kancellár tájékozódott a válságtanácskozás eredményeiről, amit Köln főpolgármestere hívott össze a nap folyamán. A rendkívüli találkozón Henriette Reker mellett többek között a kölni és a szövetségi rendőrség illetékesei, valamint Guido Kahlen városigazgató vett részt. Merkel ugyanakkor információkat kért Thomas de Maiziere német belügyminisztertől is a nyomozásokról.

A német hatóságoknak nincsenek értesüléseik arról, hogy migránsok voltak a támadók – hangsúlyozta a kölni főpolgármester a nap folyamán, és hozzáfűzte, hogy

az ilyen jellegű találgatásokat „teljesen megengedhetetlennek” tartja.

Hazaküldenék a bűnösöket

Hírdetés

Andreas Scheuer, a CDU bajorországi testvérpártjának, a CSU-nak a főtitkára ugyanakkor követelte a nőket molesztáló migránsok azonnali kiutasítását Németországból. „Tűrhetetlen, hogy fiatal migránsok nőket támadjanak meg szexuálisan és meglopják őket a német nagyvárosokban éjszaka a nyílt utcákon, és köztereken” – mondta a politikus a Rheinische Post című lapnak. „

Ha a menedékkérők, vagy migránsok ilyen támadásokat követnek el, akkor az a vendégjog kirívó semmibevétele, és csakis a Németországban tartózkodásuk végét vonhatja maga után. Aki nem tartja be az együttélés szabályait, egyebek mellett nem ismeri el a nők iránti tiszteletet, az nem kaphat helyet itt Németországban, a társadalmunkban”.

Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitány szerint a hatóságoknak egyelőre nincsenek információik az elkövetőkről és azok számáról sem, azt azonban hozzátette, hogy – mint fogalmazott – „nincs szó ezer elkövetőről”. Albers úgy fogalmazott: volt egy csoportosulás, és abból néhányan bűncselekményeket követtek el. Ennek ellentmond az egyik áldozat vallomása, aki szerint több százan fogdosták meg.

A támadásokra válaszul Kölnben megerősítették a tömegrendezvényekkel kapcsolatos biztonsági intézkedéseket. „Közösen intézkedéseket dolgoztunk ki, hogy ilyen incidensek ne forduljanak többé elő. Ugyanolyan fontos az is, hogy az ilyen incidensek ne ássák alá karneváli ünnepségeinket – mondta Reker, aki hangsúlyozta, hogy a karneválokon a nők és lányok számára szavatolni kell a biztonságot. „Nem akarunk ellenőrizetlen területeket Kölnben” – jelentette ki.

Albers a karnevál kapcsán megjegyezte: fokozzák a rendőrség jelenlétét, ami egyenruhás egységek mellett civilruhás erőket is jelent, illetve mobil videomegfigyelő berendezéseket is felállítanak.

Nőket akart a bevándorló csürhe

Szilveszter éjszaka mintegy ezer – szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint „kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származó” – férfi gyűlt össze a kölni főpályaudvar környékén és számos nőt molesztáltak és megloptak.

Hamburgban is nyomoz a rendőrség az észak-németországi város vigalmi negyedében ugyancsak szilveszter éjszaka történt hasonló incidensek miatt, amelyek során többek között verbálisan inzultáltak, fogdostak nőket, valamint elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket csoportokba verődött, feltehetőleg észak-afrikai támadók.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »