Köln: Megvan a félezredik áldozat

Köln: Megvan a félezredik áldozat

Meghaladta az ötszázat a szilveszteri molesztálásokkal összefüggésben tett feljelentések száma Kölnben – közölte vasárnap a dél-németországi város rendőrsége.

A hatóság közleménye szerint vasárnapig 516 feljelentés érkezett hozzájuk, mintegy 40 százalékuk szólt részben vagy egészében szexuális jellegű támadásról.

A szilveszteri támadások kivizsgálására alakult nyomozócsoport jelenleg 19 személyt kezel gyanúsítottként. A nyomozók jelenleg videofelvételek, valamint tanúk és áldozatok vallomásainak elemzése alapján próbálnak bizonyítékokat gyűjteni. Egy 19 éves marokkói férfit letartóztattak lopás gyanújával. A közlemény szerint a férfit 2013-ban több alkalommal elzárásra ítélték Németországban különböző bűncselekmények miatt.

A terror éjszakája

Rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, és ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók

„kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”.

Kisebb számban, de hasonló esetek történtek más német nagyvárosokban, illetve Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

Hírdetés

Hamburgban a legújabb, vasárnapi adatok szerint mintegy 130 bejelentés érkezett a rendőrséghez. Pénteken itt 108 esetről volt tudomása a rendőrségnek. A feljelentések szerint a támadások jelentős része a Sankt-Pauli negyedben található Reeperbahn sétányon történt. Egyelőre egy gyanúsítottat sem sikerült azonosítani. A hamburgi rendőrség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette, hogy a támadások nem kizárólag szexuális jellegűek voltak.

Merkel változtatásról beszélt…

Szombaton Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a német polgárok és a menekültek „nagy többségének” érdekében változtatni kell a menekültügyi szabályozáson a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett tömeges támadások fényében – számolt be az MTI. A CDU elnöksége az ülésen elfogadott egy Mainzi nyilatkozat című dokumentumot, amelyben egyebek mellett a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő.

…de jó kérdés, lesz-e bármi változás

Kiss J. László megjegyezte: a menetkültkérdésben nagyon aprólékos lépéseket hoznak a németek, rendkívül sok szabályozás van már, de megvalósításuk sokszor gondot okoz.

A legutóbbi szigorító csomag például a szociáldemokrata párt (SPD) miatt hiúsult meg.

Angela Merkel eddig azt hangsúlyozta, hogy a nyitott határok politikáját folytatja, a migránshullám hasonló a globalizáció bármely jelenségéhez, amit nem lehet feltartóztatni. Ugyanakkor a jelek szerint a német állam nem képes megvédeni saját polgárait, Németországban a párhuzamos társadalmakat jellemző biztonság- és jogmentes tér jött létre – tette hozzá a szakértő. A német kancellár és politikájának elfogadottsága a márciusi tartományi választásokon kiderül, mindazonáltal a szakértő arra számít, hogy a parlamentbe olyan új pártok is bekerülnek majd, mint az Alternatíva Németországnak (AfD).


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »