Kolek Péter: A mi vidékünk támogatása miatt is életbevágóan fontos a magyar képviselet

Kolek Péter: A mi vidékünk támogatása miatt is életbevágóan fontos a magyar képviselet

A vegyes házasságból származó, és magyar identitására büszke Kolek Péter, Galánta város polgármestere soha nem volt egyetlen pártnak sem a tagja, a Magyar Szövetséggel (MSz) való kapcsolata viszont kitűnőnek mondható, hiszen az ő támogatásukkal is indult és győzött a legutóbbi önkormányzati választásokon. A jelentős magyar nemzetiségű lakossággal rendelkező járási város polgármestere nemcsak a lokális, hanem az országos politika eseményeit is élénken figyeli így bátran fordultunk hozzá, hogy megérdeklődjük, „kívülállóként”, hogy látja a mostanában sokakat foglalkoztató kérdést, vajon van-e a jövőben értelme Szlovákiában a nemzeti-etnikai alapú politizálásnak?

Kérdésünkre Kolek Péter a következőket válaszolta: „Annak mindig van értelme, hogy egy-egy közösségnek képviselete legyen.

Az viszont, hogy a magyar közösségnek nem sikerült a pozsonyi parlamentbe, illetve az európai parlamenti struktúrában helyet szerezni, sajnos, inkább annak az eredménye, hogy a magyar közösséget képviselő pártok nem egységesen léptek fel. Ha összeadjuk azokat a külön-külön elért eredményeket, amelyek az egyes, magyarságot képviselő pártok elértek, az vélhetően mindig elég lett volna akár az országos vagy az európai parlamentbe való bejutáshoz.

Véleményem szerint itt egyetlen egy probléma van csak, mégpedig az, hogy bár, ha le is tudtak egy közös asztalhoz ülni az egyes pártok vagy párttöredékek képviselői és vezetői, mégsem tudtak egy világos, közös fellépében megegyezni. Ez egy rendkívül szerencsétlen helyzet, hiszen csak azért, mert valakik nem tudnak egymással megegyezni, az egész magyar közösség nem jut országos vagy európai parlamenti képviselethez.

Ezt a véleményemet már megosztottam Berényi Józseffel, illetve Forró Krisztiánnal is, hiszen egyszerűen lehetetlen az a helyzet, hogy ebben a kis Szlovákiában ennyi párt és frakció képviselje a magyar közösséget. Ez így nem működhet.

Hírdetés

Ráadásul előttünk áll a korábbi időszakok példája, amikor egységes volt a magyar párt és az említett struktúrákba minden további nélkül bejutottak. Ez számunkra, itt Dél-Szlovákiában életbevágóan fontos, hiszen a múltban az ide – például Galántára is –, érkező óriási támogatásoknak a garanciája volt a parlamenti magyar képviselet. Konkrét példát is mondhatok, a művelődési központunk teljes felújítását annakidején. Ha jól emlékszem, Csáky úr kormánytagsága idején volt ez. Akkor természetes volt, hogy az országnak ebbe a részébe is kell pénzügyi támogatásokat eszközölni. Ez még akkor is érvényes, ha az utóbbi időben Galánta nemzetiségi összetétele már nem olyan, mint korábban volt, de a magyarságnak így is lenne képviselete!

El kell mondanom, tudok róla, hogy voltak az egyesítést célul tűző törekvések. Tudom, hogy Forró úr és Sólymos úr között is voltak tárgyalások, de sajnos azt is tudom, hogy ezek nem vezettek eredményre. Én ezt személy szerint nagyon sajnálatosnak és aggasztónak is tartom, mert abban hiszek, hogy valamilyen kompromisszumnak meg kellett volna születnie a parlamenti képviselet biztosítása érdekében.

Mindegyik félnek meg kell értenie, hogy a különállás és a további szakadás egy zsákutca. Kitűnő példa erre az egykori Valódi Szlovák Nemzeti Párt és a Szlovák Nemzeti Párt esete, akik rájöttek, hogy a különválásnak nincs értelme, s amióta egyesültek, ott vannak a parlamentben.

Ezt kell a magyar közösségnek is megértenie, hogy nincs másik út és csak ismételni tudom, hogy ebben a kis Szlovákiában nem lehet ennyi magyar frakció.

A közösségi érdekeket kell figyelembe venni a személyesek helyett, s ameddig ezt nem értik meg a közösség vezetői, soha nem lesz képviselete a magyar kisebbségnek. Látok is erre most esélyt, mivel Forró Krisztián most a reflektorfénybe kerül az elnökválasztás során játszott szerepével, s ez olyan szerepkörbe helyezi őt egy ideig, amit felhasználhat arra, hogy ismét próbát tegyen a sokfelé szakadt magyar politikai paletta egyesítésére. Mert ezen kívül más út nem vezet a magyarság számára a parlamenti képviselethez!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »