Kölcsön kenyér visszajár: Lengyelország az Európai Unió Bíróságával vizsgáltatná ki a német bíróválasztás jogosságát

Kölcsön kenyér visszajár: Lengyelország az Európai Unió Bíróságával vizsgáltatná ki a német bíróválasztás jogosságát

Lengyelország az Európai Unió Bíróságához (ECJ) fordul és kérvényezi, hogy a taláros testület vizsgálja meg a németországi szövetségi bíróválasztások módjának jogosságát. Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter a kormánynak beterjesztett javaslatában megjegyzi, hogy a bírók kiválasztásának átpolitizáltsága ellentétben van az uniós szabályokkal.

Ziobro szerint, ha az Európai Unió Bírósága amellett kardoskodik, hogy a politikusok részvétele a bírók kiválasztási folyamatában Lengyelország esetében kérdéseket és aggodalmakat vet fel a bíróság függetlenségével kapcsolatban, akkor ugyanilyen kérdéseket és aggodalmakat kell felvetnie a leendő német bírók kiválasztása kapcsán. Hozzátette, hogy ha az Európai Bizottság és az ECJ kétségbe vonják a lengyel igazságügyi reformot, akkor annál inkább kétségbe kellene vonniuk a Németországban már hatályos szabályozást, ahol a politikusok közvetlenül választják szövetségi szinten a bírókat.

Hírdetés

Azt is kiemelték, hogy Németországgal ellentétben a lengyel politikusok csak arra nézve rendelkeznek befolyással, hogy ki lehet bíró, de senki sem válhat bíróvá a bírói közösség jóváhagyása nélkül.

A lengyel miniszter szerint, ha az ECJ a különböző tagállamokra kettős mércét alkalmaz, “az jelentős tény lesz, és nagyon sokat elárul majd arról, hogy hol tart mag az Európai Unió és merre tart a tagállamok és szervezetek közötti rendszerszintű kapcsolatokban


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »