Kődobálásra éles lőszer a válasz – a világ legfejlettebb demokráciájában

Agyonlőttek egy 18 éves férfit pénteken a gázai övezetben, az izraeli határnál tartott tiltakozáson. Palesztin egészségügyi illetékesek szerint izraeli katonák lőttek, de az izraeli hadsereg ezt tagadja. A fiatal férfi társaival együtt kövekkel dobálta a katonákat.

Magyar Menedék - Tepe

Hírdetés

A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint egy izraeli katona fegyveréből kilőtt lövedék találta fejbe a férfit. Az izraeli hadsereg viszont azt állítja, igyekeztek megfékezni az erőszakot a határkerítésnél, de csak könnygázt vetettek be. „Több tucat tiltakozó tört át az ütközőzónán, és kárt akartak tenni a biztonsági kerítésben. A határon állomásozó erők könnygázt vetettek be, mire a lázongók oszolni kezdtek. Az előzetes vizsgálat alapján nem az izraeli védelmi erők adták le a lövést” – tudatta közlemény útján a hadsereg.

Október óta izraeli katonák 210 palesztint öltek meg, 144-ről a hadsereg azt mondja, merénylők voltak. A többiek összecsapások vagy tiltakozások során vesztették életüket. Palesztinok 33 izraelit és két amerikait öltek meg az elmúlt hónapokban, többnyire késekkel. Palesztin vezetők szerint a legtöbbször magányos támadók elkeseredésükben gyilkolnak, mert a palesztin-izraeli béketárgyalások megfeneklettek, Izrael pedig tovább bővíti a zsidótelepeket Ciszjordániában, ahol a palesztinok leendő államukat szeretnék létrehozni.

(MTI)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »