Kocsis Máté: Demeter Márta azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből!

A Fidesz-frakció felszólítja Demeter Mártát (LMP), hogy azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből miután nem nyilvános adatok közzétételével megszegte képviselői esküjét és alaptalanul megrágalmazott ártatlan embereket – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kocsis Máté kifejtette: az LMP-s képviselő politikai indíttatásból nyilvánosságra hozott egy ciprusi ENSZ-misszióról adatokat, amelyek “érzékeny”, katonai, illetve NATO-adatok.

Demeter Márta összekeverte a miniszterelnök lányát egy valóban ugyanilyen nevű kétéves kislánnyal, aki egy szolgálatot teljesítő magyar katona lánya – közölte.

Rámutatott: nem történt más, mint Demeter Márta a képviselői megbízatását felhasználva politikai haszonszerzés reményében, egy hazája szolgálatában álló magyar katonát, családját, kétéves kislányát hamis hírbe hozott. Mindezt azért, hogy a magyar miniszterelnök lányáról, aki szintén kiskorú olyan hamis képet fessen, ami számára politikai előnyt hozhat.

Kitért arra is, hogy a képviselő írásbeli kérdésében Paphos-t, ahonnan Orbán Flórát hazahozták, szigetként jelölte meg, holott az egy város.

A kormánypárti politikus szerint a polgári jogi és a büntetőjogi felelősség egyaránt felmerül az ügyben, a lehetséges lépéseket a képviselőcsoport vizsgálja. Felmerül a személyes adattal való visszaélés bűntettének gyanúja, a képviselőnek felelnie kell tetteiért – jelentette ki.

Megjegyezte: a személyes adattal való visszaélés bűntettének legsúlyosabb esete, ha valaki hivatalos személyként vagy közmegbízatás felhasználásával követi el.

Demeter Márta nemcsak megszegte az esküjét, nemcsak alaptalanul rágalmazott ártatlan embereket, a miniszterelnököt és családját ezzel a hamis képpel rossz színben feltüntetni, hanem bebizonyította, hogy teljesen alkalmatlan, hogy a magyar Országgyűlés képviselője legyen. Arra meg pláne, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke, illetve tagja legyen – tette hozzá.

A képviselő számára az iratbetekintéskor ugyanis világossá kellett válnia, hogy a repülőgépen utazó többi családtag nem rokona a miniszterelnöknek, azaz alaposan vélelmezhető, pontosan tudta, hogy nem a kormányfő családjáról van szó.

Amennyiben az LMP-s képviselő nem távozik a magyar Országgyűlésből, felszólítják az LMP-frakcióját, hívja vissza a rendészeti bizottság alelnöki székéből, illetve tagjai sorából alkalmatlanság miatt – tette hozzá a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

A fideszes politikus úgy fogalmazott: súlyos ügyről van szó. Még nem volt példa a magyar parlament történetében arra, hogy egy “együgyű” képviselő ilyen felelőtlen módon bánjon katonai és szövetségi rendszereken belüli adatokkal is. Ahogy arra sem, hogy mindennek tudatában direkt hamisított meg adatokat.  

Kocsis Máté azt mondta: a Cipruson ENSZ-szolgálatot teljesítő katonák védelmében és a jogszabályok betartása érdekében mindent meg fognak tenni.

Hírdetés

Kocsis Máté azt mondta: a Cipruson ENSZ-szolgálatot teljesítő katonák védelmében és a jogszabályok betartása érdekében mindent meg fognak tenni.

Fotó: fidesz.hu

Fotó: fidesz.hu

A frakcióvezető kérdésre azt mondta: beszélt Simonka Györggyel (Fidesz), akinek mentelmi joga felfüggesztését javasolta a legfőbb ügyész. Kiemelte: a képviselő áll minden vizsgálat elé, mindenben együttműködik, ő maga is megfogja szavazni mentelmi joga felfüggesztését, szeretné tisztázni magát.

Hozzátette: szilárdan hisznek abban, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet az eljárás lezárultáig. Az ítélkezés nem a képviselőcsoport dolga, hanem a bíróságé – mutatott rá Kocsis Máté.

Hozzátette: szilárdan hisznek abban, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet az eljárás lezárultáig. Az ítélkezés nem a képviselőcsoport dolga, hanem a bíróságé – mutatott rá Kocsis Máté.

Álhírgyártó oldalak vették át Demeter Márta hamis állításait

Néhány óra alatt végigfutott több internetes portálon az az álhír, amit Demeter Márta LMP-s képviselő indított. Állította: a miniszterelnök lányát egy honvédségi repülőgép hozta haza Ciprusról. A Honvédelmi Minisztérium egyértelműen cáfolta a hírt. Álhírgyártó például az Index, a 444.hu, a HVG és a Magyar Narancs is – közölte az M1 Híradója.

Miért szállíthatja a Magyar Honvédség repülőgépe a miniszterelnök lányát? Ki adott utasítást az említett utas szállításának engedélyezésére? Nem tartja-e aggályosnak, hogy a Magyar Honvédség repülőgépe szállíthatja a miniszterelnök lányát? Ezeket a kérdéseket tette fel írásban Demeter Márta a honvédelmi miniszternek és a belügyminiszternek. Az Azonnali.hu-n megjelent cikk szerint az LMP-s politikus azt állította: „egy iratbetekintés után kiderült számára, hogy a honvédség egyik repülőgépével szeptember elején Orbán Flóra, vagyis szerinte a miniszterelnök lánya utazott.”

Az Azonnali.hu cikke után nem sokkal az MTI megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium cáfolta, hogy a repülő a kormányfő lányát szállította. Azt írták: Demeter Márta hazudik, Cipruson ugyanis nem a miniszterelnök lánya, hanem a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt és családja tartózkodott, és a tiszt kislányát, a kétéves Orbán Flórát hozta haza engedéllyel a katonai repülőgép.

A hírt viszont még a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása előtt több ellenzéki portál átvette. Álhírgyártó például az Index, a 444.hu, a HVG és a Magyar Narancs is. Az Origo azt írja: így működik ma az álhírgyártás az ellenzéki oldalon. A Demeter Márta által útnak indított hamis hírt, az álhírgyártó oldalak a másik fél álláspontjának ismerete előtt közölték le.

MTI-fotó: Soós Lajos

Mindeközben Demeter Márta – ahogy korábban több felszólalásában – kedden is a Magyar Honvédség tagjaiért aggódott a parlamentben. Így az M1 Híradója szerette volna megkérdezni, hogy tévedése miatt bocsánatot kér-e az érintett katonától és családjától, de a képviselő nem vette fel a telefont. És az adásig az LMP sajtóosztályától sem érkezett válasz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »