Kóbor János halála intő jel lehet az oltástagadóknak?

Kóbor János halála intő jel lehet az oltástagadóknak?

Magyarországon két ikon haláltusája a téma mindenhol. Kóbor János, az Omega énekese hétfőn hunyt el, Csollány Szilveszter olimpiai bajnok életéért Budapesten küzdenek. Mindketten covidosok lettek. Kóbor János nem oltotta be magát, amit tényként közöltek; a soproni születésű Csollány Szilveszterről hasonló hírek terjednek, de még nem igazolták hivatalosan. A kérdés ugyanakkor kikerülhetetlen: A sztárok tragédiája hat-e azokra az emberekre, akik nem hajlandók oltatni magukat? Pszichiáter-főorvost kérdeztünk.

Magyarországon több mint hat millió (6,162) ember oltotta be eddig magát, közülük, 2,79 millióan a harmadik oltást is megkapták. Harmadik hete tart az „oltási hét”, de eddig sokaknak hiába mondták: élet-halál kérdés, hogy beoltatják-e magukat.

A korábbi hullámok idején rendre azt hallottuk, hogy mindez akkor fordul majd át, amikor egy olyan ikon haláláról tudósít a sajtó, akit mindenki ismert, s akinek a tragédiája rést üt a kétkedők/tagadók pajzsán. Haltak meg ismert emberek Covidban, emlékszünk is: Balázs Fecó tragédiája sokáig beszédtéma volt Magyarországon. De Kóbor János, az Omega énekese ismertségben még egy szinttel feljebb van talán, nemzetközi hírű sztár volt; róla lehet azt is tudni, hogy meggyőzhetetlen volt az oltást illetően.

Fiatalságom kedvenc együttese az Omega és az LGT volt, talán nem kell mondanom, hogy Kóbor János halála miként hat rám” – mondta elöljáróban dr. Feller Gábor a Győri Új Szónak.

Hírdetés

A pszichiáter-főorvost arról kérdeztünk, ami a cikk címben is szerepel: Az ikon halála intő jelként hat-e az oltástagadókra?

„A válasszal kezdtem: azt gondolom, talán remélem is, hogy igen – mondta. – Én magam ha baráti társaságban voltam, mindig megkérdeztem az ismerőseimet, hogy ők beoltatták-e magukat? Láttam, hogy volt, akit ez zavart, de engem nem érdekelt. Ha nemleges volt a válasz, igenis elmondtam, hogy én a kórházban mit látok a saját, illetve az intenzív osztályon, ahová szintén le kell járnom. Idővel aztán azt vettem észre magamon, hogy ezt a küzdelmet kezdem én is feladni. Nem akartam már meggyőzni azokat, akik szerint az intenzíven színészek vannak, s csak eljátsszák a beteget. Vagy akik attól tartanak, hogy chippet ültetnek beléjük az oltással. De most ismét azt érzem, hogy Kóbor János esete miatt ismét mondani fogom az ellenérveket. Mert igenis pofon kell, hogy legyen egy ekkora ikon elvesztése! Hogy meghalhat bárki, aki nem oltatja be magát.”

A pszichiáter nemcsak a kétkedők esetében gondolja (reméli) azt, hogy fordulhat az oltás megítélése, hanem a „színész”-verziót szajkózó keménymag körében is. „Biztosan sokan kimondták magukban vagy baráti társaságban, hogy ha a Kóbort sem lehetett megmenteni, akkor senkit. Márpedig ha ennek a mondatnak a súlyát meg is értik, akkor nem kell – ne kelljen – ezerszer elmondani nekik, hogy valóban az életükkel játszanak, amíg nem lesznek oltottak. Tényleg oltasson mindenki, aki teheti!”


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »