Knorrék is berezeltek

Knorrék is berezeltek

Kidülledt szemekkel fuldoklik a német levesporgyártó cég teljes vezérkara, miután félrenyelték a saját cigánymártásukat (Zigeunersaucét). Mifelénk a közbeszéd ezt úgy szokta aposztrofálni, hogy „cigányútra ment nekik a cigánymártás”. Miért is?

Mert Knorrékhoz is begyűrűzött, a németországi kecsapközpontjukba, a tengerentúli (USA) trendi, miszerint amerikai hatásra felerősödött a rasszista vagy rasszista áthallású, illetve a gyarmatosító múltból származó nevek, elnevezések körüli vita, amely akár a fajgyűlölet árnyékát vetheti az egyik saját termékükre, a cigánymártás néven árusított paprikás szószra is.

Ettől úgy berezeltek, hogy azonnal félre (be)-nyelték a készleten lévő összes cigánymártásukat, de szerencséjükre német precizitással képesek voltak addig krákogni és fulladozni, amíg végül felköhögték a megoldást: a cigánymártást átkeresztelik magyaros paprikamártásra. Csak semmi negatív áthallás! (Paprikasauce Ungarische Art)

Kedves hívatlan Knorr keresztszülők! A kutya sem kérte fel önöket arra, hogy a mi szenteltvíz-tartónk körül partizánkodjanak, sőt a mi beleegyezésünk nélkül a mi nevünket osztogassák. Mert az lehet, hogy a németországi szintik és a németországi cigányok üdvözölték ezt az illegális keresztelőt, ugyanakkor engem nagyon is dühít, mert nélkülem döntöttek rólam. (Utoljára ilyet a kommunista hatalom művelt velem.)

Amíg a német cigányság elutasítja, hogy róluk akár egy konzervmártást is elnevezzenek, addig a magyarországi magyarságot meg sem kérdezik. Tetszik, nem tetszik, ez van. Ez viszont nekem ment cigányútra, de nagyon!

Hírdetés

Miért nem keresztelik például roma- vagy németroma névre a saját cigánymártásukat, hiszen közel százezer roma él az önök országában is. Snassz lenne? Akkor meg franciára, bolgárra, románra, szlovákra, indiaira stb. Miért éppen, vagy csak azért is, magyarra! Miért és mi jogon?

Ráadásul mi, magyarok tudtommal nem ismerjük, ezért nem is használjuk a cigánymártás elnevezést, szemben például a cigánypecsenye, a cigánymeggy, a cigányzene, a cigányvajda, a cigánybáró, a cigányélet és a többi főnevekkel, mert ezeket viszont több mint félezer éve rendszeresen használjuk. És egyszer sem sértő szándékkal, hanem éppen azért, mert mi annak hívtuk, hívjuk és fogjuk hívni a dolgokat, amik. Akár a személyeket, például a zseni Dankó Pistát vagy Biharit talentumnak, a néplélek zenei virtuózainak tiszteljük, Czinka Pannát, Daróczit, Lakatos Menyhértet, Radulyt, Mágát és a többieket pedig tehetséges, tisztességes és dolgos embereknek ismerjük, akik nem is szégyellték sohasem cigányságukat, saját népüket.

Ennyire egyszerű és annyira egyértelmű, hogy önökkel ellentétben bátran ki merem jelenteni: rasszista mártás pedig nem létezik.

Máshol kereskedjenek, ne nálunk.

Franka Tibor: Cigánymártás cigányúton


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »