Kmec: nagy kihívás előtt áll az EU

Kmec: nagy kihívás előtt áll az EU

Nagy kihívás előtt áll az Európai Unió. Meg kell találnia a helyét az újonnan kialakuló globális kapcsolatrendben – mondta a TASR hírügynökségnek Peter Kmec, a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnöke, a parlamenten kívüli Hlas-SD tagja az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) keretében.

„Az EU-nak egységesebben kell fellépnie a világban, hogy a többi nagyhatalom tisztelje. Ehhez hozzájárulhat a kül- és védelempolitikai döntéshozatali folyamat egyszerűsítése, racionalizálása, valamint az EU védelmi képességeinek megerősítése az úgynevezett stratégiai autonómia koncepciójának keretében” – mondta Kmec a TASR hírügynökségnek.

A CoFoE ajánlásaira utalva hangsúlyozta, a politikai vezetők akaratától függ, hogy a polgároknak az EU működésének javítására tett javaslatait át lehet-e ültetni a gyakorlatba.

Hírdetés

„Az Európa jövőjéről szóló konferencia zárójelentése 49 tematikus javaslatot tartalmaz: kilenc tematikus címszó alatt több mint 320 intézkedésjavaslatot. Valamennyi javaslat a polgárok ajánlásai alapján született, a lakosok az európai és a nemzeti polgári fórumok keretében találkoztak, vagy a digitális platformokon mondták el az ötleteiket” – mondta.

Ezek nagyon értékes gondolatok, amelyeket figyelembe kell venni az európai jogszabályok kialakításakor – fogalmazott.

Kmec hangsúlyozta, hogy az alapszerződések megnyitásának csak akkor van értelme, ha az uniós tagállamok előzetesen támogatják a lépést.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »