Klus Ukrajnához hasonló helyzettől fél: Ezért vonják meg a magyaroktól a kettős állampolgárságot Szlovákiában

Klus Ukrajnához hasonló helyzettől fél: Ezért vonják meg a magyaroktól a kettős állampolgárságot Szlovákiában

Abháziát, Kelet-Ukrajnát és hasonló háborús térségeket emlegetett Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár annak indoklásaként, hogy miért nem teszi lehetővé a szlovák állampolgársági törvény a kettős állampolgárságot a felvidéki magyarok számára is.

A téma a TA3 hírtelevízió szerda esti műsorában került terítékre Gyimesi György (OĽaNO), Marian Kotleba (ĽSNS), Martin Klus (SaS) és a Marian Kéry (Smer részvételével).

A szlovák kormány szerdán elfogadott döntése értelmében (melyet még a parlamentnek is el kell fogadnia), újra lehetővé tenné a kettős állampolgárságot (és visszaadná mindenkinek, akitől elvette), akik életvitelszerűen, legalább öt éve élnek az adott országban.

Gyimesi György keményen kritizálta a mai döntést, mely szerepel ugyan a kormányprogramban, de szerinte a koalíciós tárgyalások idején lehetőség volt arra is, hogy visszatérjenek a magyarok számára is elfogadható, 2010 előtti állapotokhoz. Gyimesi szerint azonban az SaS jobboldali liberális párt azt keményen ellenezte.

Gyimesi elmondta, hogy a most elfogadott törvénymódosítás a maga teljes meztelenségében megmutatta, hogy az egész kezdettől fogva a magyarok ellen irányult. „Ez a kettősség csak még láthatóbb lett“ – mutatott rá a magyar nemzetiségű kormányzati képviselő.

Fő vitapartnere Martin Klus a műsorban az ukrajnai állapotok Szlovákiába való begyűrűzésével érvelt, amire szerinte semmi szükség. Konkrét példaként a Kárpátalján egyes magyar nemzetiségű önkormányzati jelöltek mellett kampányoló magyar kormányzati politikusokat hozott fel. Szerinte valami hasonlóra lenne példa Szlovákiában is.

Hírdetés

„A lényeg, hogy a többi ország vonatkozásában sikerült megoldanunk a helyzetet, és nem vesztik el az emberek állampolgárságukat“

– mondta ki kerek perec azt, amit gondol, Klus.

Gyimesi azzal érvelt, hogy soha nem fogja megérteni, mit jelent az, amikor érzelmi, kulturális, történelmi, anyanyelvi kötődéssel bír valaki egy másik ország iránt. „A szlovákiai magyarok csak egy igazolványra vártak és várnak, melyet a szívüknél hordhatnak,“ nyomatékosította.

A parlamentben várhatón még megpróbálják kibővíteni a törvény hatályát, hogy az a felvidéki magyarokat is érintse, de Gyimesi erre nem sok esélyt ad.

A műsorban szóba került a Most-Híd felelőssége is, akik az elmúlt négy évben kormányzati pozícióból semmit nem tettek a kérdés rendezése érdekében. Említést érdemel az is, hogy Igor Matovič nemzetiségi tanácsadója az MKP alelnöke, Berényi József, aki a kormány mai döntésére nem reagált.

Király Zsolt: Berényi még Matovič tanácsadója?

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »