Klus: „Az állampolgárokat is meg kell kérdezni arról, milyen Európában szeretnének élni”

Klus: „Az állampolgárokat is meg kell kérdezni arról, milyen Európában szeretnének élni”

A szlovák külügyi államtitkár, Martin Klus (SaS) szerint világosabban kell meghatározni és kitűzni azokat célokat és játékszabályokat, amelyek szerint az Európai Unió működhet a továbbiakban.

Martin Klus ezt az egyik online konferencia keretén belül mondta el hétfőn, amely a Szlovákia és Európa jövője címén zajlott. Az esemény a Szlovák Külpolitikai Társaság (SFPA) és a Fridrich Ebert Stiftung (FES) alapítvány közös szervezésében zajlott.

Klus elmondta,

ha Európa tényleges reformokat akar elérni, akkor nemcsak a politikusokkal vagy a szakértőkkel kell egyeztetni, de az állampolgárokat is meg kell kérdezni arról, milyen Európában szeretnének élni, és mit tartanak európai értékeknek.

„Szeretnénk bevonni az embereket is, hogy ők is formálhassák az uniót” – mondta Klus.

A konferencia fő gondolatát, illetve eszméjét az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ismertette, amelyet még 2019-ben fogalmazott meg.

A cél ugyanis egy egész Európára kiterjedő vitafórum elindítása lett volna a tagállamokkal, az egyes uniós intézményekkel és a harmadik szektorral (nem kormányzati szervezetek) együtt, bevonva az állampolgárokat, különösen a fiatalokat.

Hírdetés

A konferenciának eredetileg májusban kellett volna megvalósulnia, de a járványhelyzet miatt ezt el kellett halasztani.

Ennek ellenére a munkálatok tovább folynak, Szlovákiában ezt a diskurzust a diplomáciai részleg vezényli.

Klus elmondta,

a cél az, hogy az Európai Unió jövőjével foglalkozó konferenciához kapcsolódó tevékenységek a lehető legvonzóbbak lennének a polgárok számára. Ezért további hasonló projektek elindítását szorgalmaznák.

„Ha kedvezőek lesznek a feltételek, szeretnénk elutazni az ország egyes régióiba, és együttműködni a helyi önkormányzatokkal, szervezetekkel, illetve nyilvános vitákat szeretnénk folytatni az iskolákban a diákokkal” – jelentette ki Klus.

Jövő héten, december 1-én Martin Klus Szlovákiát képviseli az Általános Ügyek Tanácsának (GAC) informális ülésén, amely során az európai partnerekkel együtt megvitatják az Európa jövőjéről szóló konferencián elhangzott javaslatokat, és azt, hogyan valósítsák meg azt a soron következő német elnökség alatt. Ezután további intézkedéseket kell majd végrehajtani, amely minden tagállamot, beleértve Szlovákiát is érinti.

A külügyi államtitkár elmondta, főleg azokat a témákat vizsgálják meg, amelyek a társadalomban leginkább rezonálnak.

Ezt közvéleménykutatás segítségével szeretnék megtudni, ahol olyan válaszlehetőséget adnak meg, hogyan képzelik el Európa jövőjét, illetve mi az oka annak, hogy az emberek jelentős része inkább kilépne az Európai Unióból.

A kutatás eredményét az európai ügyekért felelős parlamenti bizottságnak szeretnék bemutatni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »