Klímavédők tüntetnek Biden ellen főtanácsadója kinevezése miatt, aki szerintük az olajlobbi embere

Több klímaaktivista szervezet is tüntetést jelentett be a demokrata párt washingtoni központja, a DNC (Democratic National Committee) épülete elé, miután a sajtóban megjelent, hogy olyan tanácsadók lesznek tagjai a Biden-adminisztrációnak, akik erős kapcsolatokkal bírnak az olaj- és földgázlobbi irányába – írja a 444.hu a Reauters értesülései alapján.

A hírek szerint a kampányában is fontos szerepet játszó louisianai képviselő, Cedric Richmond lehet az elnök egyik főtanácsadója a Fehér Házban, akiről tavaly derült ki, hogy

korábbi kampányait nagy olajvállalatok, földgázszolgáltatók és vegyiipari cégek is finanszírozták.

Ennek ellenére mégis úgy néz ki, ő lehet az egyik felelős a kormányban a klímaváltozás elleni védekezésért, a koronavírus-járvány megfékezéséért és a gazdasági újraindításáért is.

Minderre reakcióként a US Climate Action Network, a Sunrise Movement, a Climate Justice Alliance és a Indigenous Environmental Network nevű zöld érdekvédelmi mozgalmak

Hírdetés

demonstrációt jelentettek be csütörtökre, hogy„világos üzenetet” küldjenek Bidennek és csapatának.

Érdekesség, hogy Trumppal szemben egyébként őt támogatták a kampány során.

A demonstráción várhatóan részt vesz többek közt Alexandria Ocasio-Cortez és Ed Markey szenátor, Ilhan Omar és Cori Bush is.

Biden csapatához egyébként csatlakoztak klímaszakértők is, megválasztott elnök pedig ígéretet tett arra, hogy zöld fordulatot hoz majd elnöksége, de a klímavédők biztosra akarnak menni abban, hogy ezek nem csak lózungok voltak az elnök részéről.

A demokrata jelölt kampányában azt ígérte, hogy 2035-re karbonsemlegessé teszi az USA az áramtermelését, vagyis addig bezáratná az összes szén- és gázerőművet. 2050-re pedig az a zéró kibocsájtást érné el az élet minden területén, ahogy az EU is tervezi, továbbá támogatni kívánja az átállást a megújulókra az ipar és a közlekedés esetében is, amire  2024 végéig 2 billió dollárt költene.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »