Klímarealista kontra meteorológus

A Magyar Hang 2019. augusztus 30-i számában Mangel Gyöngyi riportot készített Bartholy Judit meteorológussal, klímakutatóval, az ELTE meteorológiai tanszékének egyetemi tanárával, az MTA doktorával.

Teljes PDF:  KlĂ­marealista kontra meteorologus

A reális zöldek nem osztják az Eötvös-csoport véleményét!

https://index.hu/techtud/2019/09/11/van_kozeput_klimaugyben_a_panik_es_a_patopalkodas_kozott/

A kifogásolt részek

A kiindulópont ezzel együtt természetesen az volt, hogy nem vonják kétségbe a tudományos konszenzust: a globális felmelegedés valós, ahogy az is bizonyított, hogy jelentős részben emberi tevékenység okozza.

A Dalton-minimum vége óta van globális felmelegedés. Ez ellen nem tudunk semmit sem tenni, ahogyan a XX. század harmincas éveitől a hetvenes évekig tartó globális lehűlés ellen sem. A helyes politika: Alkalmazkodni a kozmikus változásokhoz, nem pedig próbálkozni azok befolyásolásával. Bizonyított továbbá, hogy a változásokat nem emberi tevékenység okozza.

Hírdetés

…míg a klímakutatók szerint a közgazdászok nem értik igazán a nagyobb összefüggéseket.

Klímakutatók: Közpénzeken élősködő ingyenélők, akik rettegnek attól, hogy az igazság kiderül, vége „kutató” életüknek, és mehetnek dolgozni.

Zsoldos a piaci megoldások híve az energia kizöldítésével kapcsolatban is.

Piaci alapon a szél és szolár erőművek sohasem fognak elterjedni. az atomerőművek igen.

Bartus az ENSZ Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások Kormányközi Testülete, az IPBES munkájának egyik megalapozója, az ő jelentéseik szerint már az óceánokon is 66 százalékos az emberi hatás –

Mi ez, hogy 66 %-os emberi hatás?

A lényegi kérdés, hogy hogyan lehet rövid politikai ciklusokban menedzselni hosszútávú átalakításokat, amiknek a végén végülis mindenki jól járna – tette hozzá Bartus Gábor. „Még mindig jobb, ha kiderül, hogy több klímapolitikai intézkedést valósítunk meg, mint ami visszamenőleg majd szükségesnek tűnik. Ezeknek járulékos előnyei is vannak, úgyhogy egy érezhető sebességű éghajlatpolitikára igenis szükség lenne”.

Nem jobb, ha kiderül, hogy milliárdokat töltöttünk a feneketlen hordóba. Ennek nincsenek járulékos előnyei, sőt, óriási hátrányai vannak, ha tudatosítjuk, milyen értelmes célokra lehetett volna ezeket a pénzösszegeket felhasználni.

 


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »