KJI: Romániával szemben talán fellépeget az EB a magyarellenes államosítások miatt, de a tótok politikailag védettek

KJI: Romániával szemben talán fellépeget az EB a magyarellenes államosítások miatt, de a tótok politikailag védettek

Kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Romániával szemben az Európai Bizottság (EB), amennyiben a Kisebbségi Jogvédő Intézetnek (KJI) sikerül alátámasztani, hogy az 1989-es romániai visszaállamosításkor a magyar kisebbség viszonyában rendszerszintű jogsértés történt – mondta az intézet munkatársa szombaton az M1-en.

Köröm Ágoston hozzátette: a rendszerszintűség megállapítása kapcsán az EB arra kérte a jogvédő intézetet, hogy elemezze a romániai kárpótlásokkal és a visszaállamosítással kapcsolatos jogsértéseket.

Emlékeztetett: az Európai Parlament petíciós bizottsága nemrég befogadta a KJI januárban benyújtott petícióját, amely a romániai visszaállamosítással és a magyar kisebbséget hátrányosan érintő "szlovákiai" földkárpótlással foglalkozik.

Az intézet azt kérte a petíciós bizottságtól, küldjenek tényfeltáró bizottságot Romániába, amelynek munkája nyomán felkérhetnék az uniós szerveket, hogy tegyenek a jogsértések orvosolásáért.

Az ügyvéd szerint a szlovák kárpótlási törvény az állampolgárságon és lakhelyen alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg több ezer magyarral szemben.

Hírdetés

Az EB minden kétséget kizáróan kijelentette, hogy a szlovák kárpótlási törvény uniós jogot sért, de politikai okok miatt egyelőre nem kívánja hivatalból az Európai Bíróság elő vinni a kérdést – fűzte hozzá Köröm Ágoston.

(MTI nyomán)

Eddig sem voltak nagy rajongók az oláhok:

Titkosított beadványban "magyarázzák" a románok Dabis Attila kitiltását

Dabis Attila: a román mélyállam kitiltása jogszerűtlen, Székelyföld autonómiája viszont teljesen alkotmányos

Kitiltották Romániából a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját – indoklás nélkül


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »