Kizárólag e-személyivel lehet csak pályázni a megújult Nyitra megyei pályázati rendszerben

Kizárólag e-személyivel lehet csak pályázni a megújult Nyitra megyei pályázati rendszerben

Kedd délelőtt tartotta szokásos havi sajtótájékoztatóját Andruskó Imre és Orosz Örs, a Magyar Szövetség színeiben politizáló megyei és városi képviselők. A sajtótájékoztató központi témája a január 17-én megnyílt megyei, elektronikus pályázati rendszer volt, melynek keretösszege országos viszonylatban is kiemelkedő 3,59 millió euró, melyet a megye saját költségvetéséből fedez.

A megújult dotációs rendszer magában foglalja az eddig külön álló hat támogatási csoportot, melyeken keresztül Nyitra Megye Önkormányzata a megye lakosainak, civil szervezeteinek, településeinek és jogi személyeinek nyújt támogatást – hangzott el.

A képviselők megjegyezték, az önkormányzatoknak nem, de egyes civil szervezeteknek, magánszemélyeknek ez esetleg gondot okozhat, ezért a vonatkozó rendelet lehetővé teszi a kivételt. Andruskó azonban megjegyezte, aki csak teheti, e-személyivel pályázzon, mert csak a legritkább esetekben fogja a megye jóváhagyni a kivételeket. 

Andruskó Imre felhívta a figyelmet, ahogy korábban Csenger Tibor (Magyar Szövetség) alispán is, hogy a sportaktivitások mellett

A pályázók minden egyes 18 év alatti regisztrált tagjukra 50 euró támogatást igényelhetnek. A képviselő azt is megemlítette, hogy Nyitra megye mind a 354 települése pályázhat ötezer eurós támogatásra a lakosság életszínvonalának javítása érdekében megvalósuló beruházásokra. Mint mondta, a települések költségvetéséből mintegy 500 millió euró hiányzik, ezért az összesen 1,77 millió eurós keretösszegből finanszírozott ötezer eurós támogatásra érdemes pályázni, hiszen minden település megkaphatja azt.

Orosz Örs ennek kapcsán megjegyezte,

ennek ellenére úgy vélekedett, ezzel a lehetőséggel is érdemes élni. Jó példaként megemlítette Százd községet, ahol az elmúlt évtizedben szinte teljesen meg tudott újulni a középkori templom ezekből a kisebb pályázati összegekből. A megyei kulturális bizottság elnökeként arról is beszámolt, hogy a megye már aktívan dolgozik a Duna Menti Múzeum új kiállításán, mely munkába bekapcsolódott a március elsejével hivatalba lépő új múzeumigazgató, Paterka Pál is.

Hírdetés

fogalmazott Orosz, aki hozzátette, abban az évben Komárom fókuszba kerül Jókai Mór bicentenáriuma kapcsán is. „Az a célunk és ebben érdekelt a Magyar Szövetség, a múzeum és a megyei kulturális főosztály is, hogy ez a megújult kiállítás valóban európai színvonalú legyen és növelje Komárom turisztikai vonzerejét” – húzta alá.

A képviselők arra is figyelmeztettek, hogy február elsejével életbe lép a módosított szociális szolgáltatásokról szóló rendeletet, melynek értelmében

Andruskó kiemelte, utoljára 2020. januárjában emeltek a szolgáltatások árain, az azóta eltelt időben azonban akkora volt az infláció, illetve annyira megdrágult a rezsi, hogy már fenntarthatatlan volt a helyzet az intézményekben.

A soron következő városi képviselő-testületi ülés kapcsán Andruskó Imre elmondta, annak legfőbb témája a sport és kulturális rendezvényekre benyújtott pályázatok elbírálása lesz annak érdekében, hogy a pályázó szervezetek minél hamarabb megkaphassák a támogatásukat. Ezen felül elmondta,

„Személye azért fontos, mert egyedülálló módon, nyíltan kiállt a zsidóüldözések ellen és küzdött a zsidó lakosok megmentéséért” – fogalmazott. Alapy Gáspárt a nyilasok hatalomra kerülését követően pár napon belül, 1944. október 17-én letartóztatták és a dachaui koncentrációs táborba szállították. Egyes feltételezések szerint még a Németországba tartó úton elhunyt. „Azt gondolom, hogy ő az a személy, aki méltó arra, hogy megkapja Komárom első hivatalos Posztumusz Pro Urbe-díját” – fejtette ki véleményét a képviselő.

A képviselők megemlítették, hogy két fontos választás előtt áll az ország. A köztársasági elnök megválasztásának első fordulójára március 23-án kerül sor. Orosz Örs ennek kapcsán kifejtette, szimbolikus eseményről van szó, és teljesen felesleges lenne a magyar közösség részéről az első fordulóban elköteleződni szlovák jelölt mellett, hiszen a Szövetség is indít jelöltet Forró Krisztián pártelnök személyében. Orosz szerint fontos, hogy Forró jó eredményt érjen el és mozgósítani tudják szavazóikat, hiszen az elnökválasztást követően júniusban sor kerül az EP-választásokra, amelynek tétje, hogy mandátumra válthassák a magyar közösség szavazatait. 

Az Európai Parlamenti képviselő-jelöltekről a Magyar Szövetség február 24-ei Országos Tanácsa dönt majd, tudtuk meg.

Szalai Erika/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »