Kizárhatják hazánkat a NATO Bukaresti Kilencek munkacsoportjából

A kelet-európai NATO- és EU-szövetségesek Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának diplomatái kedden vitatják meg Magyarország kizárásának lehetőségét, írja a Financial Times nyomán az Index.

A B9-csoport még 2015-ben jött létre, és a NATO kelet-európai tagállamait tömöríti, olyan országokat, amelyek régebben a Varsói Szerződés tagjai voltak.

A munkacsoport szinte minden Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalását megvétózta Magyarország az elmúlt hónapokban – legyen szó akár az ország anyagi támogatásáról vagy Ukrajna NATO-csatlakozásának elősegítéséről.

A Financial Timesnak egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő azt mondta: „nagyon komoly” tárgyalás várható, és elképzelhető, hogy a szervezet most utoljára ül össze eredeti formájában. Egy másik tisztviselő arról beszélt, hogy a közelmúltban „kemény” tárgyalások zajlottak a szervezet ülésein, és Magyarországnak mindenképpen „együttműködőbbnek” kell lennie, máskülönben a jövőben nem lesz működőképes a B9.

Mindeközben a Reuters hírügynökség azt írta, hogy a keddi, elnöki szintű találkozón Sulyok Tamás köztársasági elnök nem vesz részt. Helyette az ország képviseletét Magyarország litvániai nagykövete veheti át, és emiatt nem várható az esemény végén közös nyilatkozattétel. A B9 éves csúcstalálkozóin egyébként Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia elnökei képviseltetik magukat.

A NATO főtitkára Magyarországra jön a találkozó után

A rigai csúcstalálkozón részt vevő Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hamarosan, szerdán Budapestre látogat, hogy megvitassák „Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai missziójából” – mondta el Orbán Viktor hétfőn az állami televíziónak adott interjújában.

Hírdetés

Erről szintén a Reuters számolt be (miután az interjúról beszámoló, hétfői szöveges tudósításokból kimaradt a kormányfőnek ez a mondata).

Kedd délelőtt a NATO honlapján is közölték, hogy Stoltenberg valóban Magyarországra látogat, valamint a szervezet egyik szóvivője is megosztotta az infót az X-en.

Mint írták, Jens Stoltenberg szerda délelőtt 10.10-től tart közös sajtótájékoztatót Orbán Viktorral.

#NATO Secretary General @jensstoltenberg will visit #Hungary on Wednesday 12 June. He will meet with 🇭🇺 @PM_ViktorOrban in Budapest.

🎙️ 10:10 (CEST) Press conference with the Prime Minister of Hungary.https://t.co/99uPeNvJd2 pic.twitter.com/4HXQP9BvHB

— NATO Spokesperson Farah Dakhlallah (@NATOpress) June 11, 2024

Reagált a külügy

Paczolay Máté külügyi szóvivő az Index megkeresésére elmondta, hogy „a Bukaresti Kilencek regionális konzultációja 2015-ben kezdődött, a formátum maga pedig azóta is informális, tehát a működésére vonatkozóan nincsenek lefektetett szabályok”.

„A vétó intézménye ennélfogva nem is értelmezhető a Bukaresti Kilencek esetében” – tette hozzá.

A szóvivő azt mondta, a magyar kormány minden esetben a nemzeti érdeket szem előtt tartva határozza meg külpolitikáját, ami értelemszerűen igaz a különféle nemzetközi formációkban való együttműködésekre is.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »