Kizárhatják Esterházyt a Nobel-jelöltek közül

Kizárhatják Esterházyt a Nobel-jelöltek közül

Konrád György a Népszabadsággal tudatta, hogy Esterházyt jelölte Nobel-díjra. Akár ki is zárhatnák emiatt az írót a jelöltek sorából. Esterházy Péter súlyos beteg, ezért az író tisztelőit valószínűleg inkább aggodalommal, mint jóérzéssel tölti el Konrád György gesztusa.

Konrád György elárulta a sajtónak, hogy Esterházy Pétert jelölte Nobel-díjra, pedig a Stockholm diszkrécióra kérte a szerzőt. A Nobel-díj jelölések ötven évre visszamenőleg titkosak. A nagyobb nyomaték kedvéért tavaly Peter Englund, a Svéd Akadémia akkori titkára is írt erről a blogján. A titkár azt írta: néhányan hajlamosak szétkürtölni a jelöltjük nevét, ez azonban szabályellenes, és akár ki is zárhatják a szerzőt a jelöltek sorából.

Hírdetés

Konrád arra hivatkozott, hogy Esterházy Péter súlyos beteg, és nyilván jót tenne az állapotának egy ilyen hír. Ezért a Népszabadság online oldalán  tudatta a közvéleménnyel, hogy mit határozott. A lap közölte Konrád György teljes laudációját. Ezzel az írással – amely egy 2004-es, Élet és Irodalomban megjelent cikkének bővített változata – jelölte Konrád a Nobel-díjra Esterházy Pétert.  Az Origónak azt nyilatkozta, hogy tudatosan szegte meg a szabályokat:

Úgy gondoltam, hogy Esterházy aktuális állapota indokolja ezt, és jót tesz neki az a hangulat, hogy járna neki a díj.

Esterházy Péter ősszel, a göteborgi könyvvásárra írt levelében jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy hasnyálmirigyrákban szenved.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »