Kiverte a biztosítékot az Elmű ötlete

Kiverte a biztosítékot az Elmű ötlete

Transzformátorállomás építésére készül az Elmű Pilisszántón. Az önkormányzat a terveket támogatja, a lakók azonban tiltakoznak.

Békésen teltek a napok Pilisszántón, egészen tavaly decemberig. Akkor ugyanis a faluhoz tartozó Placskó településrészen szinte futótűzként terjedt el egy hír, amely kiverte a biztosítékot. Elvi nyomvonalként egy 400 kilovoltos távvezeték helyét a falun keresztül jelölték ki, mindemellett pedig egy 120 kilovoltos trafóállomás építéséről egyeztet az önkormányzat az Elművel. A lakók tartanak attól, hogy ezzel tönkreteszik a természetet, elősegítik egy ipari park létesítését, és félnek attól is, hogy elértéktelenednek az ingatlanjaik.

Hírdetés

„Tartunk az egészségkárosító hatásától, ami nem kevés, és tartunk attól, hogy mi, akik itt élünk, gyakorlatilag szinte ez minden – mondjuk azt, hogy – vagyonunk? – Igen! – Ez az otthonunk, ez mindenünk. Nem szeretnénk, ha tönkretennék, legfőképpen úgy nem, hogy meg se kérdeznek minket” – fogalmazott a Panaszkönyvnek Szlabony Anikó helyi lakos.

2017. január 20-án eljött a kérdések ideje. Zsúfolásig megtelt a pilisszántói Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola aulája. A lakossági fórumon kiderült, hogy a Gödöt Bicskével összekötő 400 KV-os távvezetéknek jelenleg csak elvi nyomvonala van, amely egy körülbelül 25 km-es sávban bárhol húzódhat. „Az, hogy ez a nyomvonal hol lesz, fogalmam sincsen, azt kell, hogy mondjam. Nem foglalkoztunk tényleg ezzel semmit az égvilágon. Őszintén mondom, egy kapavágást nem tettünk még ebben az ügyben. Azt viszont tudom mondani, hogy a hálózatfejlesztési terv Pilisszántón 400 kV-os állomást nem tartalmaz” – közölte Kovács Gábor, a Mavir Zrt. átviteli vezérigazgató-helyettese.

A település polgármestere a transzformátorállomással kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg semmi nem kötelezi az önkormányzatot az eladásra. Ugyanakkor nagyon nagy szükség lenne a 10 000 négyzetméteres terület eladásából származó 65 millió forintos bevételre. Ebből el tudnák kezdeni egy tornaterem építését. A jelenlegi, széntárolóból kialakított terem katasztrofális állapotú.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »